MIJA ALEKSIĆ – BITI GLUMAC

Kragujevac Srbija Umetnost


U Knjaževsko srpskom teatru u Kragujevcu sutra, (u sredu 4.maja) biće otvorena izložba “Mija Aleksić – biti glumac.”

Opština Gornji Milanovac i Kulturni centar Gornji Milanovac organizuju manifestaciju kulture i umetnosti u čast Mije Aleksića, velikana srpskog glumišta, umetnika koji je pre 95 godina rođen u Gornjoj Crnući kod Gornjeg Milanovca.
Mija Aleksić je slavnom glumačkom karijerom zadužio zavičaj da mu se na adekvatan način oduži i da kroz festivalsku manifestaciju stalno obnavlja sećanje na njega, a ujedno da na buduće generacije prenese taj neverovatni životni i glumački duh koji ga je pratio i koji je ukorenjen u kulturnom nasleđu srpskog naroda.
Model manifestacije je utvrđen nakon višegodišnjih istraživanja karijere našeg velikog umetnika Mije Aleksića prilikom realizacije izložbe “Mija Aleksić – biti glumac” i sadrži nekoliko oblasti savremenog stvaralaštva: pozorišna umetnost, filmska umetnost, likovna i vizuelna umetnost, muzika, ali i oblasti kulturnog nasleđa koja se odnose na otkrivanje, prikupljanje, istraživanje, dokumentovanje kulturnog nasleđa.

Organizator ove manifestacije uoči Dana grada Kragujevca je Dom omladine. Knjaževsko srpski teatar u Kragujevcu je pristupačan osobama sa invaliditetom, tako da i osobe u kolicima imaju priliku da prisustvuju programu posvećenom jednom od naših najvećih glumaca.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *