Autor ilustracije Jovana Živanović

MERE ZAŠTITE

Kragujevac Srbija Svet Zdravlje

Virus Covid 19 I dalje je tu. Nismo ga dobro upoznali I ne znamo kako će se ponašati. Lekari svima savetuju mere opreza, nošenje zaštitnih maski, često pranje ruku i distancu. Ako dođe do pogoršanja situacije, moguće su i nove mere. Preporuke lične zaštite se posebno odnose na osobe sa hroničnim bolestima i invaliditetom, koje su najugroženije.

Epidemija korone uticala je na sve nas. Pojava novog virusa naterala nas je da preduzmemo mere prevencije i štitimo se maskama, rukavicama, sredstvima za dezinfekciju, izbegavanjem skupova i okupljanja. Mnogi od nas poštuju mere opreza i posle vanrednog stanja, a jedna grupa ljudi koja ma veće rizike od posledica bolesti, a to su starije osobe, osobe sa invaliditetom i hroničnim stanjima koje bolest čine opasnijom trebalo bi posebno da povedu računa. I u normalnim uslovima, bez epidemije kod njih je rizik od bilo kakve infekcije veći nego kod zdravih ljudi. Pandemija je pojačala rizike i pretnje po njih i zato je potrebno da nastave sa merama zaštite.

Autor ilustracije Jovana
Živanović

Osobe sa invaliditetom uglavnom ne mogu da žive same i da budu izolovane zato što im je potrebna svakodnevna pomoć i nega drugih ljudi, a neophodna im je i pojačana higijena. Oslanjaju se na pomoć porodice, prijatelja i asistenata. Virus nije nestao dolaskom toplijeg vremena i dalje je rizik od infekcije pojačan i predstavlja pretnju po zdravlje posebno rizičnih grupa. Zato bi trebalo da nastave sa merama zaštite, a to je nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru, posebno u javnom prevozu, potrebno je i poštovanje distance od najmanje jednog metra u zatvorenom, često pranje ruku, a osobama u invalidskim kolicima potrebna je dezinfekcija i češće pranje i čišćenje kolica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *