MALI GAVRILO PRIMIO “ZOLGENSMU”

Kragujevac Srbija Svet Zdravlje

Gavrilo Đurđević iz Kragujevca, koji boluje od spinalne mišićne atrofije, primio je lek “zolgensma” na klinici u Mađarskoj.

Doktorka Borbala Mikoš, šef tima lekara za SMA bolesti iz Dečje klinike “Betešda” u Budimpešti kaže da je Gavrilo bez problema primio gensku terapiju..

“Sve vreme je dobro podneo postupak, bio je budan, zainteresovan, povremeno je hteo da ukloni braunilu iz vene, ali je imao stpljenja i sve je lepo izdržao do kraja. Ostaje u bolnici još nekoliko dana na posmatranju, jer su nakon primanja genske terapije moguće nuspojave, kao što su nedostatak tečnosti ili mučnina. Posle toga ostaje sa roditeljima u smeštaju Budimpešti jer se terapije nastavljaju”, kaže doktorka Mikoš.

Prema njenim rečima, lečenje je veoma složeno, ali ga radi iskusna ekipa lekara i medicinskog osoblja. “Želimo za Gavrila da postignemo najbolje rezultate, on nam je 12. dete koje je primilo gensku terapiju”, navela je doktorka.

Gavrilova majka Nevena kaže da je sve prošlo u najboljem redu.

“Naredna dva dana bićemo i dalje u bolnici i pod nadzorom lekara. Nadamo se da će i dalje Gavrilo biti u ovako dobrom stanju kao što je i sada, da neće doći do pojave temperature ili nekih nuspojava”, dodala je Nevena.

Navela je da ih nakon toga očekuje mesec dana stroge izolacije, a zatim fizikalni i okupacioni tretmani.

“Nadamo se da će uz božju pomoć i vredan rad i trud Gavrilo dati dobre rezultate”, poručila je njegova majka.

  • Na zvaničnom Instagram nalogu “Za Gavrilovu pobedu” Gavrilovi roditelji su zahvalili svim ljudima koji su pomogli u prikupljanju pomoći za njegovo lečenje

“Danas je Gavrilo primio ‘zolgensmu’! Hvala ti, Bože! Hvala što si nam tokom čitave borbe slao nesebične i dobre ljude u život. Hvala svima vama na svakoj molitvi, na rečima podrške, na svakom apelu, na svakom bazaru, koncertu, poslatoj poruci, uplaćenoj donaciji, podeljenom postu, postavljenoj kutiji, prodatom kilometru, prodatom automobilu, motoru. Na svakoj postavljenoj licitaciji”, navodi se na Instagram nalogu “Za Gavrilovu pobedu”.Danas je Gavrilo primio ZOLGENSMU! Hvala ti Bože! Hvala sto si nam tokom čitave borbe slao nesebične i dobre ljude u život. Hvala svima VAMA na svakoj molitvi, na rečima podrške, na svakom apelu, na svakom bazaru, koncertu, poslatoj poruci, uplaćenoj donaciji, podeljenom postu, postavljenoj kutiji, prodatom kilometru, prodatom automobilu, motoru. Na svakoj postavljenoj licitaciji. Hvala timu “Za Gavrilovu pobedu” i našim prijateljima koji su danonoćno vodili ovu borbu kao da je njihova lična. Hvala našim medicinskim radnicima, sestrama i doktorima koji su sve uradili da Gavrilo bude što bolje i da sve analize dobija u rekordnom roku. Hvala našim porodicama koje su stale iza nas i davale nam podršku i ljubav bez koje ne bi mogli da istrajemo u ovoj borbi. Hvala svim medijima na ogromnoj podršci. Veliko hvala ministarstvu zdravlja, fondaciji “Budi human” bez kojih mi ne bi uspeli da sakupimo sredstva za Gavrilovu terapiju. Hvala Djordju i vatrogascima, kompaniji Mocart koja je pored velike finansiske pomoći nalazila način da dodje do najvecih svetskih sportista, a potom dresove istih stavljala na licitacije za Gavrila. Hvala Šumadijskoj eparhiji, hvala našem Kragujevcu, hvala našoj Srbiji, hvala Republici Srpskoj, dijaspori i svim dobrim ljudima širom sveta. Svi ste vi omogućili da naš dečak Gavrilo postane ravnopravan protivnik jedne zle aždaje koja se zove SMA. Mi verujemo da će dobrota i ljubav pobediti. Baš kao sto će i Gaša pobediti zloglasnu SMA.
HVALA VAMA, DOBRI LJUDI! Otanite nam uvek takvi i nastavite da pomazete našim drugarima, vratite osmeh na lice njihovim roditeljima kao sto ste vratili nama ♥️

Gavrilo je krajem maja otputovao na lečenje u Mađarsku.

Za lečenje malenog Gavrila bilo je potrebno obezbediti dva i po miliona evra. Humanitarnim akcijama prikupljeno je 2.132.000 evra, što je dovoljno da se pokrije genska terapija najskupljim lekom na svetu – “zolgensmom”, za analize pre i posle primanja tog leka, doziranje steroida, dok je ostatak novca obezbedila država.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *