LETNJA STRUČNA PRAKSA

Kragujevac Srbija

Danas počinje letnja stručna praksa u Gradskoj upravi i gradskim Javnim preduzećima za studente završnih godina osnovnih, integrisanih i master akademskih studija koji su konkurisali za program Studentske letnje prakse.

Ove godine tokom jula i avgusta, letnju stručnu prasku u gradskim upravama, preduzećima i ustanovama čiji je osnivač Grad Kragujevac obaviće 23 studenata. U Skupštini grada, Stefan Jovanović, pomoćnik gradonačelnika za omladinu i saradnju sa univerzitetom za njih je organizovao prijem kome su prisustvovali prof. dr Vladimir Ranković, prorektor za nastavu i studentska pitanja Univerziteta u Kragujevcu, Milena Mijailović Janković iz Centra za razvoj karijere i savetovanje studenta Univerziteta u Kragujevcu i Marija Đoković iz Kancelarije za mlade.

Letnja stručna praksa koju grad Kragujevac u saradnji sa Univerzitetom u Kragujevcu organizuje za studente, iz ličnog iskustva, mogu da kažem da je veoma značajna i korisna, kaže Stefan Jovanović, pomoćnik gradonačelnika. U sistemu visokog obrazovanja oduvek je bilo više teorije ali to ne znači da se ne radi na tome da se postepeno promeni. Svaki od studenata koji završi Letnju stručnu praksu ima benefite jer će steći stručna, profesionalna znanja i prilikom prvog zaposlenja će uvideti njen značaj, kao i u očuvanju i napretku radnog mesta. U interesu svakog poslodavca je da zadrži školovanog mladog službenika upoznatog i pripremljenog za rad i poslovanje. Oni su budućnost, ne samo tog preduzeća, grada već i države a letnja stručna praksa jenačin da se još tokom studija upoznaju sa radom i funcionisanjem ustanova i imaju priliku da pokažu i iskoriste svoja znanja koja su stekli tokom studiranja, objasnio je Jovanović.

Visoko obrazovanje u Srbiji generalno i hronično ima manu preteranog fokusa na korisnim znanjima a s druge strane poslodavci sve više insistiraju na praktičnim znanjima, kaže prof. dr Vladimir Ranković, prorektor za nastavu i studentska pitanja Univerziteta u Kragujevcu . Program Letnje stručne prakse na neki način uklanja taj jaz između potreba poslodavaca i sistema visokog obrazovanja. Saradnja Univerziteta i Grada Kragujevca uspešnos e realizuje u različim oblastima. Program Letnje stručne prakse upsešno se realizuje već deset godina i na obostrano zadovoljstvo zajednički stvaramo mogućnosti mladim ljudima da u institucijama, upravama i preduzećima steknu praktična znanja i veštine koje će im biti od velike koristi prilikom zaposlenja. Govoreći o očekivanjima stručne prakse koju će obaviti u julu u Gradskoj upravi, Zoran Šneblić, apslolvent na Pravnom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu kaže da će uz pomoć mentora naučitida upotrebi i unapredi znanja koja je stekao tokom studija. Prema rečima Milene Mijailović Janković iz Centra za razvoj karijere i savetovanje studenta Univerziteta u Kragujevcu kaže da je kroz program letnje stručne prakse od početka realizacije do danas prošlo oko 300 studenata završnih godina. Iako je konkurs bio sproveden i studenti su se prijavljivali, prošle godine zbog pandemije Kovid -19, praksa nije realizovana, kaže Milena i dodaje da je prema podacima koje ima Centar do sada desetak studenata po obavljanju prakse ostalo u institucijama.

Letnja stručna praksa počinje danas, a ove godine studenti FILUM-a, PMF-a, Ekonomskog i Pravnog fakulteta, Fakulteta inženjerskih nauka, biće raspoređeni u Gradskoj upravi za zajedničke poslove, Gradskoj upravi za javne prihode i inspekcijske poslove, Domu omladine, Istorijskom arhivu Šumadije, Narodnoj biblioteci Vuk Karadžić i javno komunalnim preduzećima Vodovod i kanalizacija i Šumadija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *