KRAGUJEVCU POTREBNA OPŠTA BOLNICA SA PALIJATIVNOM NEGOM

Kragujevac Srbija Zdravlje

Članovi Saveta za zdravlje grada Kragujevca  održali su radni sastanak na kome je formirana Inicijalna radna grupa za oblast palijativne nege u cilju iznalaženja najboljeg rešenja za pacijente u terminalnoj fazi. Osnivanje takve specijalističke bolnice bilo bi od višestrukog značaja kako za zdravstvene ustanove tako i za pacijente i njihove porodice.

Kao jedan od prioritetnih projekata koji je deo strateškog dokumenta Plana razvoja grada u narednom periodu jeste izgradnja Opšte bolnice u Kragujevcu koji je dobio saglasnost Instituta za javno zdravlje Srbije ”Dr Milan Jovanović Batut” i Ministarstva zdravlja. Rešenje pitanja palijativne nege  jeste  u revidiranju i doradi postojećeg projekta a u cilju proširenja kapaciteta za palijativnu negu, rekla je dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.  Time bi Kragujevac postao regionalni centar za palijativu i to je veoma važno. Pandemija Kovid-19 tokom druge godine trajanja ukazala je na potrebu izgradnje Opšte bolnice ali i potrebe za palijativnom negom  koja je sveobuhvatna ali bi takvi pacijenti na dostojanstven način dočekali kraj života, a porodica na odgovarajući način rasteretila.

Savet za zdravlje je u ranijem periodu pokretao različite inicijative kada je reč o palijativnoj nezi, ali je još veće potrebe na to ukazalo trajanje pandemije korona virusa.

Sve vreme pandemije korona virusa u Srbiji i u Kragujevcu je prisutna i epidemija kancera i veliki broj umirućih pacijenata od teških bolesti. Kao medijski i zdravstveni radnik, nažalost to sam prepoznao na ličnom primeru, jer u svojoj porodici imam pacijenta kome je potrebna palijativna nega, odnosno zbrinjavanje u poslednjim danima života, kaže Dejan Nestorović, zdravstveni radnik i jedan od inicijatora ovog projekta. Cela njegova porodica prolazi kroz tešku agoniju zbog bolesti majke koja je obolela od teškog oblika karcinoma sa metastazama i potrebna joj je posebna nega i svakodnevno previjanje. Takvo stanje traje oko šest meseci i to u vreme korone ali nema pravog mesta gde je moguće lečenje pacijenta. Dovijali su se na razne načine na Urološkoj klinici, na Onklogiji ali rešenje nisu pronašli i mamu leče u kućnim uslovima, zato što u Kragujevcu ne postoji mesto za zbrinjavanje umirućih pacijenata. Kragujevac kao četvrti grad po veličini u Srbiji, sa Kliničkim centrom u kojem se leči više od dva miliona ljudi, radi rasterećenja tercijarnog zdravstvenog sistema bi trebalo da dobije Opštu bolnicu sa palijativnom negom, zaključio je Nestorović.

Klinički centar Kragujevac svojevremeno  je imao gerijatrijsko odeljenje koje je pokazalo itekako razloge za  svoju opravdanost. Inicijativa da se u okviru Opšte bolnice napravi deo specijalnog odeljenja ili bar specijalna bolnica koja bi se bavila ovim pitanjem je pun pogodak i najbolje rešenje, kako bi se tercijarna ustanova rasteretila jer takvi pacijenti zaslužuju apsolutno lečenje i negu , ali nisu za nivo tercijarne ustanove, rekao je  dr Goran Davidović, internista kardiolog u UKC Kragujevac.

Na sastanku članovi radne grupe za palijativnu negu doneli su zaključak da se uputi inicijativa Institutu za javno zdravlje Kragujevac radi izrade ili dorade postojećeg elaborata o opravdanosti o osnivanju Opšte bolnice sa dopunom za proširenje kapaciteta za palijativnu negu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *