KRAGUJEVAČKE GRADSKE LITIJE

Kragujevac Srbija

Stara crkva u Kragujevcu, drugog dana silaska Svetog duha na apostole, obeležila je svoju slavu. Ovaj praznik je i litija grada Kragujevca.

Njegovo preosveštenstvo episkop šumadijski gospodin Jovan služio je Svetu arhijerejsku liturgiju u Staroj crkvi, uz sasluženje sveštenstva Šumadijske eparhije. Liturgiji su, pored ostalih, prisustvovali gradonačelnik Nikola Dašić, Miroslav Petrašinović, predsednik Skupštine grada, Biljana Ilić-Stošić, načelnica Šumadijskog upravnog okruga, Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu i Mirko Čikiriz, pomoćnik gradonačelnika za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama.

Stara crkva u Kragujevcu podignuta je 1818.godine i iako mala, bila je i ostala oslonac, mesto okupljanja i mesto donošenja važnih odluka. U njoj je započeo skupštinski život u tek oslobođenoj Srbiji. Knez Miloš kao ktitor ovog hrama nije žalio materijalna sredstva i angažovao je najbolje majstore za gradnju, dok je uređenje enterijera povereno italijanskim majstorima. Zadužbina kneza Miloša rekonstruisana je nekoliko puta, a 1829.godine prvi put su se oglasila i zvona sa ove crkve.

Nakon liturgije, litija je prošla gradskim ulicama. Litija je krenula iz porte Stare crkve, ulicama 27. marta i Kralja Petra, do Trga kod krsta i Trga Vojvode Radomira Putnika, zatim ulicama Kralja Aleksandra, Kneza Miloša, Ilije Kolovića (pored Prve kragujevačke gimnazije), Vuka Karadžića, Kneza Mihaila, do crkvene porte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *