KRAGUJEVAC, GRAD MUZIKE

Kragujevac Muzika Srbija

Vera, Nada, Ljubav otvorili 14. Međunarodni festival horova i ansambala

Zajedničkim izvođenjem kompozicije Viva la musica pod dirigentskom palicom Katarine Stanković na stepeništu Prve kragujevčke gimnazije, počeo je 14. Međunarodni festival kamernih horova i vokalnih ansambala. Ove godine u drugačijem izdanju sa podnaslovom Koncepti u doba korone jer su i organizator i pokrovitelj uložili mnogo truda i hrabrosti da bi se festival, u neizvesnim epidemiološkim prilikama, održao.Ovo je festival koji koji datira s kraja prošlog veka, nastao je zahvaljujući inicijativi tadašnjeg rukovodioca i dirigenta Akademskog kamernog hora Liceum profesora Miloja Nikolića i uz podršku grada Kragujevca.

Festival je obogatio kulturnu muzičku ponudu ali i potvrdio da je Kragujevac grad muzičara i publike koji imaju kvalitet i potrebu da uživaju u raznolikosti kulturnih sadržaja, rekao je Boris Kovačević, pomoćnik gradonačelnika za međunarodnu saradnju. U godini neizvesnosti i neočekivanih epidemioloških prilika, važno je očuvati kontinuitet i poverenje publike i svakako je veliki uspeh realizacija Festivala.

Na prvoj Večeri vokalnih ansambala sastav Vera, Nada, Ljubav iz Pećinca izvodili su Pesme koje večno žive, ženski vokalni kvartet Vita brevis iz Zrenjanina pevale su pop – džez a iste večeri u svečanoj sali Prve kragujevčke gimnazije popularnu duhovnu muziku Džona Ratera izvodioje ansambl umetnika iz Kragujevca i Beograda Tonus nobilis. Na različitim lokacijama nastupila su tri vokalna ansambla i 5 horova, iz Skoplja, Novog Sada, Sombora, Beograda, Zrenjanina, Negotina i Kragujevca. Sledeće godine festival će obeležiti jubilej, tri decenije postojanja i još uvek uspešno radi zalaganjem osnivača, profesora Miloja Nikolića, pokrovitelja Grada Kragujevca i drugih koji su festival prepoznali kao festival od velikog značaja ne samo za Kragujevac, već za čitavu Evropu budući da se održava pod logom EFFE, Evropa za festivale, festivali za Evropu na međunarodnoj karti festiv

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *