KRAGUJEVAC – CENTAR ZA ČUVANJE INFORMACIJA

Kragujevac Srbija Svet

Državni data centar Srbije u Kragujevcu simbolično je počeo sa probnim radom. Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihajlo Jovanović i gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić položili su na postament vremensku kapsulu sa porukama koje su kragujevački učenici ispisali prošle godine, prilikom polaganja kamena temeljca budućeg, a sada već izgrađenog Državnog data centra. Investicija je vredna 30 miliona evra, a Vlada je izgradnju ovog centra u Kragujevcu utvrdila kao projekat od značaja za Srbiju.

Otvaranjem Državnog data centra Srbija postaje ozbiljna zemlja sa ozbiljnom institucijom koja štiti podatke svojih građana, rekla je predsednica Vlade, Ana Brnabić. Ona je dodala da Srbija postaje zemlja sa najmodernijom bankom podataka, gde će biti pohranjeni podaci građana, domaćih, ali velikih svetskih kompanija. Švajcarska poznata po bankarskom sistemu i obogatila se na tome što je u svakom trenutku mogla da garantuje čuvanje novca pojedincima i kompanijama, rekla je Brnabić.

Brnabić je ukazala da su danas podaci vredniji od novca jer oni novac stvaraju.

“Novac možete da izgubite, ali ako imate podatke, možete sa njima da stvorite novac. Srbija ovime postaje zemlje sa najmodernijom bankom podataka, za svoju državu, građane, kompanije, gde će svi podaci biti pohranjeni”, rekla je premijerka.

“Danas je poseban dan, koji predstavlja prekretnicu u daljem razvoju Kragujevca i Srbije. Mi konačno postajemo ozbiljna zemlja sa ozbiljnim institucijama, koja štiti građane i njihove podatke, ali i drugim zemljama pokazuje da možemo da štitimo i njihove podatke”, rekla je Brnabić.

Data centar trebalo bi da doprinese neometanom i pouzdanom radu usluga elektronske uprave, bezbednom čuvanju podataka iz registara, kao i razvoju budućih usluga.

Na taj način biće unapređen rad javne uprave, što će ubrzati procedure i pojednostaviti svakodnevni život građana i poslovanje privrede.

Data centar, ukupne površine 14.000 kvadratnih metara, izgrađen je za nešto manje od godinu i po dana – kamen temeljac je položen 3. jula 2019. godine.

Tu će biti smeštena i prva državna platforma za veštačku inteligenciju koja će biti na raspolaganju državi, lokalnoj samoupravi, univerzitetima, naučno-tehnološkim parkovima i startapima.

Ugovori o komercijalnom korišćenju Data centra potpisani su sa više domaćih i inostranih kompanija, među kojima su Huavej i IBM.

Brnabićeva je istakla da je za nju današnji dan samo početak jednog novog poglavlja u kome Srbija naplaćuje čuvanje podataka najvećim svetskim korporacijama, a možda i drugim državama.

Dodala je i da Data centar stavlja Kragujevac na mapu ovog dela Evrope jer slična institucija ne postoji ne samo u regionu već ni u širem delu centralne i jugoistočne Evrope.

Slede novi projektit u Kragujevcu. Jedan od njih je i izgradnja severne obilaznice oko grada, koja bi, prema prvim procenama trebalo da košta oko 75,5 miliona evra. Sledeće godine, na proleće biće završena Palata pravde, jedna od najlepših zgrada u Srbiji. rekla je Brnabić.

Kao važne projekte navela je kompletnu vodovodno-kanalizacionu mrežu, fabriku otpadnih voda, kao i izgradnju centra za upravljanje otpadom i regionalnu deponiju. Sledeće godine mora se krenuti u izgradnji Kliničkog centra Kragujevac. Takođe, 2021. godine će biti završen i projekat izgradnje Centra izvrsnosti, koji je bio zaustavljen, kao i Naučno-tehnološki park koji će biti završen kroz javno-privatno partnerstvo, što će, kaže, biti peti NTP u Srbiji.

Otvaranju Data centra prisustvovali su i ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Marija Obradović, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić i ministar bez portfelja Nenad Popović, a sve je sa video-bima ispratila i – robot Daca.

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihajlo Jovanović istakao je da je kancelarija kojoj je na čelu potpisala više ugovora o komecijalnom korišćenju Državnog data centra, među kojima i sa svetkim tehnološkim gigantima kakvi su američki IBM i kineski Huvaej, ali i sa domaćim kompanijama Telekom Srbije i Orion, Telekom i drugim, čime se stvaraju uslovi da u Data centru u dogledno vreme bude angažovano više stotina IT stručnjaka, čime će Kragujevac, prema Jovanovićevom mišljenju, da postane jedan od najznačajnijij IT centara u Srbiji i šire.

On je kazao i da se dva objekta Državnog data centra u Kragujevcu prostiru na 14.000 kvadrata i da centar ima kapacite od 1.080 rek ormana.

Jovanović je rekao i da će Državni data centar u Kragujevcu da bude proširen objektima koji se, u okviru tog centra, grada za potrebe Vojske Srbije, MUP-a i BIE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *