KARAVAN PAMTIM I POŠTUJEM

Kragujevac Srbija

Povodom obeležavanja 80 godina od početka Drugog svetskog rata u Jugoslaviji i Sovjetskom Savezu, kroz Kragujevac je prošao auto karavan, jedinstvena antiratna manifestacija ’’Pamtim i poštujem’’.

Učesnici karavana posetili su Muzej 21. oktobar i položili vence kraj Spomenika streljanim đacima i profesorima, kraj Spomen obeležja Fontana narodnih heroja kod Pošte i crvenoarmejcima u Opornici.

Antiratnu manifestaciju organizovali su Srpsko odeljenje Međunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda, Koordinacioni savet ruskih sunarodnika u Republici Srbiji i Ggradskog odbora SUBNOR-a uz podršku Ambasade Ruske Federacije u Srbiji, Ruskog centra za nauku i kulturu i Nacionalnog saveta ruske nacionalne manjine.

U ime grada goste je dočekala i poželela dobrodošlicu dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu. Mnogo je razloga, nažalost, zašto autokaravan prolazi kroz Kragujevac – grad stradalnik i grad koji je kroz istoriju stalno bio na meti osvajača i danas je jedan od osam gradova kroz koje prolaziova jedinstvena antiratna manifestacija. U Kragujevcu počinje obilaskom Muzeja 21. oktobar, mesta gde slike i dokumenta naših predaka, svedoče koliko je sugrađana u jednom danu ostalo bez svojih očeva, braće, dedova, stričeva, pradedova, bez svojih đaka, rekla je dr Damnjanović, članica Gradskog veća. Sećanje na učesnike i žrtve ratova je nešto što kao narodi moramo da negujemo, da čuvamo od zaborava i da sećanje prenosimo sa generacije na generaciju, jer jedino tako se gubi bespredmetnost njihovih izgubljenih života. Naročito, sada, osamdeset godina od početka Drugog svetskog rata na prostoru bivše Jugoslavije i kragujevačkog stradanja, kada gotovo i nema živih učesnika. Zato sa ovog mesta poručujem – Kragujevac to nikada neće zaboraviti. Iz pijeteta prema svim žrtvama rata, neguje i negovaće svoj antiratni angažman kroz brojne programe i manifestacije. Želimo da pamtimo. Jer, oni će zauvek ostati simbol otpora i vrednosti na kojima se gradi nova budućnost. Prema rečima Natalije Koceve, rukovodioca Srpskog odeljenja Međunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda, ideja autokaravana ”Pamtim i poštujem” jeste da prođe gradovima u Srbiji, poseti spomenike i odaju počast svim crvenoarmejcima koji su poginuli uvan svoje zemlje kao i svim borcima za slobodu ondašnje Jugoslavije. ”Ljudi žive dok ih pamtimo”, kaže Koceva, to je krilatica našeg pokreta i našim gestom želimo da pokažemo da ih pamtimo, da za nas još uvek žive.Autokaravan u Kragujevcu se ove godine održava drugi put i uz našu podršku želimo a manifestacija postane tradicionalna kako bismo sačuvali sećanje, tradiciju, pamtimo prošlost i spremni idemo u budućnost, rekao je pukovnik u penziji, Željko Zirojević, potpredsednik SUBNOR-a Srbije. Autokaravan ‘’Pamtim i poštujem’’ kroz Srbiju trajaće 21. i 22. juna a učesnici su svoj put počeli na Avali kod spomenika sovjetskim veteranima, a pored Kragujevca obišli su, položili vence i cveće i odali poštu poginulim oslobodiocima kraj spomen kosturnice u Ritopeku, spomenika u čast junacima Aprilskog rata u Lapovu, spomenika crvenoarmejaca u Batočini, ruskog i partizanskog groblja u Jagodini, logora u Nišu i kraj spomenika u Kruševcu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *