JOAKIMFEST “ŽIVOT POSLE”

Kragujevac Srbija Umetnost

Joakimfest ove godine pod sloganom ’’Život posle’’ u Knjaževsko – srpskom teatru počinje u petak 8. i trajaće do 15. oktobra.

Međunarodni pozorišni festival otvoriće predstava Upotreba čoveka po romanu Aleksandra Tišme u koprodukciji Novi Tvrđava teatar, Grad teatar Budva, Novosadsko pozorište (Újvidéki Színház) i  East West Centar iz Sarajeva.

Po izboru selektorke Branislave Ilić, drugog i trećeg dana festivala, 9. i 10. oktobra, u šest termina biće izvedena predstava ”Kao da kraj nije ni sasvim blizu” po tekstu Maje Pelević, režiji Nikole Zavišića i produkciji Bitef teatra.

Bludni dani kuratog Džonija, roman Filipa Grujića, u izvođenju Novosadskog pozorišta (Újvidéki Színház) je treća predstava na ovogodišnjem Jaokimfestu.

Ansambl Makedonskog narodnog pozorišta po tekstu Nine Plavanjac u režiji Marjana Nećaka nastupiće sa predstavom Samo glas, zatim igra Naš magacin (Naše skladišče) Tjaše Mislej – Prešernovo gledališče iz Kranja (Slovenija).

U četvrtak 14. oktobra publika u Kragujevcu će gledati snimak predstave Konje ubijaju zar ne – po romanu Honora Mekoja, Makedonskog narodnog teatra  iz Bitole (Severna Makedonija), a poslednje večeri festivala Regionalno pozorište iz Novog Pazara po romanu Enesa Halilovića za jednu od nagrada festivala igraće predstavu ”Ako dugo gledaš u ponor”. Predstave 16. Međunarodnog festivala temama, scenskim promišljanjem i estetikom ponudiće odgovore na život posle epidemije.

Žiri u sastavu Nada Kokotović, rediteljka i koreografkinja iz Hrvatske, Jasmina Dimitrijević, glumica i Radmila Petrović, pesnikinja, dodeliće dve nagrade: Gran pri „Joakim Vujić“ za najbolju predstavu u celini i Specijalnu nagradu Grada Kragujevca.

Uz poštovanje propisanih protivepidemijski mera, predstave će se igrati na velikoj sceni Knježevsko-srpskog teatra od 20 sati, osim predstave Kao da kraj nije ni sasvim blizu koja će se i 10. oktobra igrati od 12.00, 14.00, 16.00, 18.00 i 20.00 sati.

U okviru pratećeg programa u petak, 8. oktobra u foajeu teatra u 19.30 časova je otvaranje izložbe prethodnih izdanja plakata Međunarodnog pozorišnog festivala Joakimfest „Prvih 15 godina“. U okviru okruglih stolova Pozorište, dijalog sećanje, 9. oktobra u 12 časova održaće se  „Doprinos i značaj malih izdavača u Srbiji“, pozorište i drama, „Radni sto“ – nezavisna mikroizdavačka kuća, Bojana Denić, glavna i odgovorna urednica, „Knjaževsko-srpski teatar“ izdavačka delatnost Marko Misirača, reditelj i 14. oktobra u 12 časova „Sećanje na profesora dr Dragana Klaića (1950-2011)“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *