IZRADA STRATEGIJE MEĐUNARODNE SARADNJE

Kragujevac Srbija Svet

Kragujevac će biti prvi grad u Srbiji koji će imati Strategiju međunarodne saradnje, čime će i ova oblast značajna za razvoj lokalne samouprave biti planski i institucionalno uređena.

U izradi ovog dokumenta gradu Kragujevcu će kroz Paket podrške pomoći konsultanti i eksperti Stalne konferencije gradova i opština, a na osnovu Memoranduma o saradnji koji su danas potpisali generalni sekretar ove asocijacije Đorđe Staničić i gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić.

Stalna konferenciji gradova i opština, nam kroz direktne vidove pomoći i kroz saradnju sa stručnjacima i konsultantima iz raznih oblasti pruža podršku, zahvaljujući kojima je Kragujevac postao bolji i savremeniji. Danas je idealna prilika da razgovaramo o ozbiljnom uspostavljanju i planskom razvoju međunarodne saradnje između jedinica lokalne samouprave kod nas i iz inostranstva, što se nekada, ukazao je gradonačelnik Dašić, radilo bez plana. Iskustvo Stalne konferencije gradova i opština pomoći će da, pre svega bolje identifikujemo jedinice lokalne samouprave sa kojima bi grad Kragujevac mogao po raznim pitanjima da uspostavlja saradnju, a sa druge strane, da je na organizovan i planski način i dalje negujemo i održavamo, kazao je gradonačelnik, izrazivši zahvalnost i zadovoljstvo što se potpisivanjem Memoranduma nastavlja kvalitetna i uspešna saradnja sa SKGO.

Uz zahvalnost na ukazanom poverenju, generalni sekretar SKGO, Đorđe Staničić je rekao da će Memorandum o saradnji omogućiti modalitete uspostavljanja međunardone saradnje Kragujevca na jedan nov i savremen način. Inicijativa za podrškom govori o tome da je pristup grada Kragujevca međunarodnoj saradnji ozbiljan. Da bi se u današnje vreme uspostavio kontakt i viši oblik saradnje sa gradovima i opštinama drugih zemalja nije dovoljno da vam se neko svidi. Potrebno je da imate šta da iznesete kao svoj predlog i doprinos toj saradnji kao i da na odgovarajući način saznate ko su mogući partneri koji mogu da imaju interesa da budu u partnerskim odnosima sa gradom, pojasnio je Staničić. Imajući u vidu da je Kragujevac deo Paketa podrške koji se tiče brendiranja grada, različite aktivnosti koje će se sprovoditi naredne godine i kroz potpisani Memorandum, pomoći će da zajedno uvidimo šta je to što Kragujevac predstavlja i kako drugi mogu i treba da ga vide, rekao je Staničić.

Potpisivanju Memoranduma o saradnji u Svečanom salonu Gradske uprave, prisustvovali su pomoćnik gradonačelnika za međunarodnu saradnju grada Kragujevca, Boris Kovačević i šef Službe za evropske integracije i međunarodnu saradnju Stalne konferencija gradova i opština Aleksandra Vukmirović.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *