IZLOŽBA RADOVA OSOBA SA AUTIZMOM

Kragujevac Srbija

Izložba radova osoba sa autizmom “Moj svet” biće otvorena u kragujevačkom Domu omladine


Cilj ove izložbe je cilj prikazivanje kreativnih potencijala osoba sa autizmom, podizanje svesti građana o autizmu i rušenje predrasuda prema ovoj društveno osetljivoj populaciji.
Autizam je složen razvojni poremećaj koje se ispoljava kroz probleme u čulnom opažanju, govoru, mišljenju i razumevanju socijalnih situacija. Zbog toga se ponašanje i odnos sa spoljašnjim svetom razvija drugačije.
Različitim i kvalitetnim programima može im se pomoći da razviju svoje socijalne i komunikacione veštine, postanu samostalniji vode ispunjeniji i produktivniji život, i postanu vidljiviji u zajednici.
Udruženje za pomoć osobama sa autizmom – Kragujevac, koja je i organizovala ovu izložbu je neprofitana organizacija. Osnovana je 1994. godine kao podružnica Republičkog udruženja. Osnivači su roditelji osoba sa autizmom koji su isključivo zastupljeni u organima rukovođenja.
Misija udruženja je unapređenje kvaliteta života osoba sa autizmom i njihovih porodica u svim segmentima društvenog, kulturnog i ekonomskog života, razvijanjem što više kvalitetnih usluga kako bi im život bio bolji.
Udruženje je članica Saveza Udruženja za pomoć osobama sa auizmom iz Beograda, a Savez je članica međunarodne organizacije Autizam Evrope od aprila 2007. godine.
Važni datumi za osobe sa autizmom i udruženje su 2. april Svetski dan autizma i 3.oktobar Evropski dan osoba sa autizmom.
Za dane autizma, Udruženje za pomoć osobama sa autizmom poziva sve ljude dobre volje, da se uključe u kampanju i pomognu da okruženje upozna probleme osoba sa autizmom i pomogne da im život bude bolji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *