INTERNACIONALNI FESTIVAL UMETNIKA HARMONIKE U KRAGUJEVCU

Kragujevac Muzika Srbija Svet

U Kragujevcu će od 18. do 24. novembra u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije biti održan 29. Internacionalni festival harmonike.

Organizator jedinstvenog Internacionalnog festivala umetnika harmonike je Muzički centar AD LIBITUM, a pokrovitelj grad Kragujevac. Na ovogodišnjem festivalu pored poznatih i priznatih umetnika harmonike iz Ukrajine, Rusije, Moldavije, Danske, sa orkestrima nastupiće prvi doktoranti Katedre za harmoniku FILUM-a, najavljeno je na konferenciji za novinare održanoj u Skupštini grada.

Festival je davno prevazišao okvire lokalnog značaja imajući u vidu podršku koju pored grada Kragujevca daje Ministarstvo kulture i informisanja. Festival sve više dobija na kvalitetu i vidljivosti kroz umrežavanje FILUM-a sa različitim orkestrima, Muzičkim centrom grada Kragujevca, kamernim orkestrom Šlazinger, rekao je Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu. Sveukupno ove godine dobijamo drugačiji festival što i jeste suština manifestacija od značaja za grad koje promovišu prave vrednosti, unapređuju iz godine u godinu. Zbog toga je Kragujevac na međunarodnoj akordeonističkoj sceni prepoznat kao centar harmonike kao akademskog instrumenta, istakao je Bjeletić. Između ostalog specifičnost je i u tome jer nastupaju učenici, studenti, nastavnici i profesori Muzičke škole ’’dr Miloje Milojević’’ i Filološko –umetničkog fakulteta kojima se stvara mogućnost da prate savremene domete na akordeonističkoj međunarodnoj sceni ali i čuju novitete, soliste sa različitim orkestrima.

Ove godine dobili smo više nego obično sredstava što nam je omogućilo da obogatimo program festivala, kaže Milan Tomić, direktor. Reč je o koncertima prva dva doktoranta Filološko-umetničkog fakulteta na Katedri za harmoniku koji će nastupiti sa orkestrima.Takvi nastupi su retki i u svetu. Docent Miodrag Đorđević nastupaće sa ansamblom Metamorfozis iz Beograda a Mia Grozdanić će svirati sa Kragujevačkim ansamblom Šlezinger. Koncertom Akademskog orkestra akordeonista, kragujevačkoj publici prikazaćemo blago našeg grada koji iz godine u godinu napreduje, dostiže viši nivo a to doprinosi popularnosti klasične harmonike.

Internacionalni festival umetnika harmonike osnovan je 1988. godine kada je formirana i kragujevačka škola harmonike. Od tada je na koncertnoj sceni Prve kragujevačke gimnazije nastupilo više od dve stotine najprestižnijih  izvođača na harmonici, a Kragujevac je postao svetski prepoznatljiv centar u kome se formirao široki krug poštovalaca klasične harmonike. Ovo je događaj koji prevazilazi okvire FILUM-a i Kragujevca i predstavlja  značajan događaj za kulturu Srbije imajući u vidu da doktorske studije za harmoniku postoje u svega nekoliko zemalja u svetu, istakao je direktor Festivala.

U Kragujevcu harmonika datira kao unikat, kao nešto što je posebno za umetnost u ovom gradu. Katedra za harmoniku na Filološko-umetničkom fakultetu je nastala na krilima harmonikaške kragujevačke škole a na njima i jedinstvene u Srbiji doktorske akademske studije kojih ni u svetu nema mnogo, kazao je mr Vojin Vasović, redovni profesor FILUM-a na Katedri za harmoniku. Pored doktoranata FILUM-a, na ovogodišnjem festivalu nastupaće i doktorantkinja iz Kanade.

Koncerti tokom sedam festivalskih večeri održavaće se u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije sa početkom od 20 sati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *