FIĆA IZ KRAGUJEVCA SLAVI 65. ROĐENDAN

Kragujevac Srbija Svet

Na današnji dan pre 65 godina, 18. oktobra 1955. godine u kragujevačkoj fabrici “Crvena Zastava” proizveden je prvi “Fića”, najpopularnije i najekonomičnije vozilo Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Svake godine, na dan početka proizvodnje u Kragujevcu se održava “Fića fest”, koji će danas, zbog korone biti obeležen skromno, uz učešće samo desetak ljubitelja “Fića”.

Kragujevačka fabrika “Crvena Zastava“ kupila je licencu za proizvodnju „FIAT“-ovih automobila 1954. godine, a kroz godinu dana počela je montaža modela „Fiat 600“, kome smo dali nadimak „Fića“, ili „Mali Fiat“. Gotovo milion proizvedenih „fića“ koliko je sišlo sa fabričkih traka „Crvene Zastave“ do 1985. godine, bukvalno je postavilo Jugoslovene na četiri točka. „Fića“ je predstavljao simbol modernizacije i uspešnosti pojedinca u novom socijalističkom društvu. “Fića” je postao nacionalna klasa i službeno vozilo policije, hitne pomoći i drugih državnih službi. Bio je porodični automobil, pogodan i za duga putovanja.

„Crvena Zastava“ postala jedno od najvećih industrijskih postrojenja u Jugoslaviji, koje je zapošljavalo i do 53.000 radnika. Danas “Fiat” sa komponentašima ne zapošljava ni 10 % od tog broja. U najbolje vreme za „Crvenu Zastavu“ je radilo i preko 200 kooperanata širom zemlje, tako da je ova fabrika zaista predstavljala „motor“ jugoslovenske privrede. “Fića” je bio i ostao simpol jugoslovenske autoindustrije, simbol lepog, mirnog vremena razvoja, izgradnje i napretka ali i simbol zemlje koje više nema. Poslednji Fića sa proizvodnih traka “Zastave” sišao je 18. novembra 1985. godine i bio je crvene boje. Danas ovaj automobil budi snažne emocije kod „jugonostalgičara“.

Na “Fića festu”, manifestaciji druženja, vožnje, razmene delova okupljaju se ljubitelji “nacionalne klase”, članovi Udruženja ljubitelja fića. Ovo udruženje okuplja oko 300 članova iz zemlje i inostranstva .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *