FESTIVAL POSVEĆEN ISIDORI ŽEBELJAN

Kragujevac Muzika Srbija

Prvi Internacionalni festival ’’Isidora Žebeljan’’ u organizaciji Muzičke omladine Kragujevca pod pokroviteljstvom grada Kragujevca i nacionalne platforme Srbija stvara održan je u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije.

To je prvi Internacionalni festival mladih kompozitora posvećen Isidori Žebeljan, nedavno preminuloj srpskoj kompozitorki, čija su dela izvođena na prestižnim svetskim festivalima. Otvaranju festivala prisustvovali su glumci Anica Dobra i Svetozar Cvetković i sa publikom u Kragujevcu podelili sećanje na najmlađu članicu Srpske akademije nauka i umetnosti govoreći o njenoj ličnosti, umetnosti, muzici, stvaralaštvu, o njenom trajanju u sadašnjosti i budućnosti. U ime grada festivalje otvorio član Gradskog veća za kulturu Miljan Bjeletić. Grad Kragujevac je prepoznao značaj osnivanja Muzičke omladine Kragujevac 2016. godine. Sa puno optimizma smo gledali na taj događaj, na njihove nove ideje nakon dužeg odsustva sa muzičke scene, na ideje koje su svojevremeno krasile muzičku omladinu a koje će u narednim godinama podstaći nove mlade umetnike na stvaralaštvo. Ideja o osnivanjuovog festivala uz podršku grada Kragujevca i nacionalne platforme Srbija stvara očigledno je s punim pravom, imajući u vidu interesovanje mladih kompozitora iz velikog broja zemlja. Kragujevac je 2018. godine od strane Zavoda za proučavanje kulturnograzvitka iz Beograda okarakterisan kao grad atraktivnih muzičkih izraza. Pozivajući se na tu konstataciju uz tradiciju koja seže u prvu polovinu XIX veka kada je osnovan prvi orkestar u tadašnjoj Srbiji, imamo obavezu da negujemo muzički ukus i radimo na unapređenju kvaliteta muzičkog pa i kulturnog života u gradu, kazao je Miljan Bjeletić, član Gradskog veća. Dolazak eminentnih profesora bogatog iskustva mogu da budu put i vodilja Muzičkoj omladini. Festival ’’Isidora Žebeljan’’ daje značajan doprinos u tom smislu i ima kapacitet da se razvija i pomogne u afirmaciji mladih umetnika koji će sa ove nove polazne stanice moći da predstave svoja nova dela i koja će biti izvođena i prepoznata na našem ali i na međunarodnom podneblju. U tom smislu grad vidi značaj festivala’’Isidora Žebeljan’’ a verujem i da je to krajnji cilj udruženja Muzička omladina u smislu dostizanja i stvaranja kvalitetnog okruženja. Grad Kragujevac treba i biće partner, to je bilo i biće naše opredeljenje, rekao je Miljan Bjeletić, član Gradskogveća za kulturu.

Na otvaranju festivala Žebeljan ansambl je izveo Isidorine kompozicije i prvo festivalsko veče bilo je posvećeno njenim delima. Ovo što je uradila Muzička omladina Kragujevac govori o tome da i mi, odnosno nove mlade generacije mogu da budu neopterećene prošlošću, zatucanošću i primitivizmom i da na vreme prepoznaju ono što jeste. Govori o tome da postoje oni koji mogu da znaju gde mi jesmo kao narod i koje su naše mogućnosti. A ovaj festival nam govori da su to mladi koji nose svet napred i koji kreiraju kako će da izgleda njihov grad ili zemlja. Sudeći po svemu velike su šanse, rekao je mr Borislav Čičovački, profesor oboe i kamerne muzike na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu, suprug Isidore Žebeljan. Ovo što se dešavalo u Kragujevcu, održaće se tokom leta u Holandiji, festival posvećen Isidori, ali ovaj u Kragujevcu je zaista prvi. Nijedan umetnik ne može da postoji bez veze sa svojom zemljom odakle je potekao jer ne može ni da postoji odvojenost svega toga. U takmičarskom delu predstavilo se 50 kompozitora iz celog sveta, a pobednik je San Vu iz Australije. Drugo mesto među mladim kompozitorima na festivalu pripalo je Velimiru Nenadiću iz Srbije, a treće C Long Juu iz Kine. Žirijem internacionalnog festivala je predsedavao Ivo Josipović, kompozitor iz Zagreba i bivši predsednik Hrvatske.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *