EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA U ŠUMADIJI OZBILJNA, ALI POD KONTROLOM

Kragujevac Srbija Zdravlje

Okružni štab za vanredne situacije Šumadijskog upravnog okruga na četvrtoj, redovnoj sednici analizirao je aktuelnu epidemiološku situaciju i spremnost nadležnih službi za zimske uslove.

Epidemiološka situacija je ozbiljna, ali pod kontrolom, navedeno je na sednici Štaba. Broj novozaraženih koronavirusom opada, ali raste broj hospitalizovanih pacijenata u Univeritetskom kliničkom centru. Broj novozaraženih korona virusom je poslednjih dana u padu, ali se to ne odražava na stanje u Univerzitetskom kliničkom centru.

Dnevno se hospitalizuje od pet do 10 pacijenata uglavnom iz drugih opština, koje gravitiraju ka ovoj zdravstvenoj ustanovi. Kako je navela Biljana Ilić Stošić, načelnica šumadijskog upravnog okruga, u Kragujevcu je do sada prvom dozom vakcinisano 56 procenata odraslog, punoletnog stanovništva, što nije dovoljno da bi se sprečila epidemija. Ona je apelovala na građane da se vakcinišu i pomognu da život u Šumadiji konačno vrati u normalu.

Popunjenost kapaciteta je oko 50 posto, što znači da ima mesta za zbrinjavanje kovid pacijenata ukoliko dođe do novog talasa epidemije. Lekari preporučuju higijenske mere, održavanje distance i vakcinaciju kao najbolji način zaštite od infekcije.

U Šumadijskom okrugu za sada nisu evidentirani pacijenati zaraženi virusom sezonskog gripa. Građani mogu istovremeno da prime vakcine protiv gripa i korona virusa.

Zimske službe za održavanje puteba spremne su za predstojeću zimu i sneg koji se uskoro očekuje.

Puteve na teritoriji Kragujevca održavaće Javno komunalno preduzeće Šumadija, a u ostalim oštinama lokalna komunalna preduzeća i Preduzeće za puteve.

Sezona zaštite od grada protekla je uspešno u svim opštinama. Da bi sačuvali useve, u Topoli je iz sistema protivgradne zaštite ispaljeno više od 600 projektila, što je do sada rekord.

Na sednici je, između ostalog, analizirano stanje kadrovske popunjenosti i tehničke opremljenosti vatrogasno-spasilačkih jedinica, kao i snaga zaštite i spasavanja organizovanih na području Šumadijskog upravnog okruga. Naredne godine planirano je da vatrogasno spasilačke jedinice u Kragujevcu i Šumadiji budu pojačane zapošljavanjem novih 20 ljudi.

Do isteka 2021. planirano je održavanje još jedne sednice Okružnog štaba za vanredne situacije Šumadijskog upravnog okruga, ali će ona, zbog koronavirusa, najverovatnije biti održana preko ZUM platforme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *