PUNKT ZA VAKCINACIJU PREMEŠTEN U AMBULANTU 5

Kragujevac Srbija Zdravlje

Punkt za masovnu vakcinaciju protiv virusa KOVID – 19 izmešta se iz škole Vukašin Marković u Zdravstvenu ambulantu broj 5 Doma zdravlja Kragujevac u ulici Čiče od Romanije. U skladu sa stabilnom epidemiološkom situacijom i rešenjem Ministarstva zdravlja, promenjeno je i radno vreme Kovid ambulante od 7.00 do 17.00 sati.

Epidemiološka situacija u Kragujevcu sada je stabilna sa tendencijom pada broja novozaraženih, rečeno je na sednici Štaba za vanredne situacije. Prema podacima Instituta za javno zdravlje, procenat pozitivnih u odnosu na broj testiranih koji je krajem januara i tokom februara dostizao i 70 posto, sada se kreće između 10 i 15 procenata. Juče je od 480 uzoraka, pozitivno 55.

Iako je situacija stabilna, iz Instituta za javno zdravlje podsećaju da preventivne mere – nošenje zaštitne maske, distanca i pojačana lična i higijena prostora, moraju da se poštuju. Vakcinacija je ključna zdravstvena usluga, poručuju iz Instituta i apeluju na sugrađane da se ponašaju odgovorno.

Inače, prvom dozom vakcine obuhvaćeno je 50,25 posto Kragujevčana, drugom dozom 49 posto, a trećom dozom 29 posto građana.

Imajući u vidu evidentan pad broja novozaraženih i smanjenje pregleda, Dom zdravlja Kragujevac je smanjio broj ekipa sa 28 na deset, a skraćeno je i radno vreme Kovid ambulante do 17.00 sati.

U Univerzitetskom kliničkom centru, prema poslednjem preseku, hospitalizovana su 84 pacijenta. Na respiratoru je 8 pacijenata. S obzirom na to da broj teško obolelih opada, a smanjen je i prijem pacijenata, dve kovid jedinice izlaze iz tog sistema – deo Klinike za pulmologiju i Klinika za psihijatriju, koja će od 7. marta početi sa normalnim radom i prijemom non kovid pacijenata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *