ELEKTROENERGETSKI KORIDOR DO KRALJEVA

Kragujevac

POSTAVLJEN KAMEN TEMELJAC ZA GRADNJU NAJMODERNIJEG DALEKOVODA

Izgradnjom najmodernijeg 400 kilovatnog dalekovoda do Kraljeva, za 610 dana ovaj deo Srbije dobiće stabilnije snabdevanje električnom energijom i kao deo Transbalkanskog koridora spojiće tržišta istočne i zapadne Evrope. Za gradnju ove deonice od 60 kilometara i podizanje naponskih polja u trafostanicama, kamen temeljac položili su ministar rudarsva i energetrike, Aleksandar Antić, direktorka Elektromreža Srbije Jelena Matejić i gradonačelnik Kragujevca, Radomir Nikolić.

Ministar rudarstva i energetike, Aleksandar Antić rekao je da je ovo izuzetno značaj projekat i za Srbiju i za region zato što je u pitanju deonica koja je deo šireg panevropskog koridora koji poveuzuje istok Evrope sa zapadom, od Ukrajine preko Srbije, Crne Gore i Rumunije do Italije.

Gradnjom ovog dalekovoda gradi se elektroenergetski auto put koji donosi nove mogućnosti za razvoj. Nigde u svetu nema ekonomskog boljitka niti investicija bez adekvatne i pouzdane elektroenergetske infrastrukture, a uz stabilno snabdevanje građana i industrije i finansijske koristi za zemlju, ovakvi projekti donose i nova radna mesta i bolji život za naše ljude, rekla je Jelena Matejić.

Ugovor o izgradnji potpisan je 24.marta u jeku korona krize, čime je poslata poruka da budućnost ne može da stane. Prvi deo koridora od Pančeva do Rešica koštala je 27 miliona evra, a planirane treća i četvrta deonica koštaće oko 100 miliona evra, a čitav koridor od Rumunije do Crne Gore koštaće 157 miliona evra.

Direktor Kancelarije nemačke Razvojne banke u Srbiji, Arne Gros, koja ovu deonidu prati kreditom od 15 miliona evra i donacijom od 6,5 miliona, istakao je da ova investicija doprinosi maksimalno pouzdanom elektroenergetskom prenosnom sistemu. U budućnosti, kada sve deonice budu povezane, celokupan sistem će osigurati stabilno snabdevanje potrošača i biti vitalna veza prenosnog sistema države i prekograničnih kapaciteta, rekao je Gros. On je dodao da će to biti doprinos integraciji elektroenergetskog sistema Srbije u evropsku mrežu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *