DVE DECENIJE RADA UDRUŽENJA GEODETA CENTRALNE SRBIJE

Kragujevac Srbija

Udruženje geodeta Centralne Srbije svečanom akademijom obeležilo je danas 20 godina uspešnog rada. Obeležavanju jubileja su pored predstavnika struke, ustanova i institucija, republičkih i gradskih, predstvnika gradova i opština i privrede, prisustvovali su direktor Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković i gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić sa saradnicima.

Ovo strukovno udruženje jedno od veoma važnih činilavca razvoja našeg društva u celini, Srbije, Šumadije i Kragujevca i zbog toga je lep osećaj osvrnuti ne samo na proteklo vreme, već na rezultate kojima možete da se ponosite, kazao je Dašić. Zahvaljujući državnoj vlasti,  prepoznavanju potrebe i značaja od strane predsednika države preko Vlade Republike Srbije, Kragujevac je grad za koji je opredeljeno daleko više od milijarde evra u narednih nekoliko godina. Ta milijarda evra otići će u mnoge infrstrukturne projekte, a da bismo prihvatili investicije, svi mi i grad, strukovna udruženja i republičke institucije moramo zajednički da radimo i pripremimo teren za njih. To je početak i najteži posao. Svaki veliki projekat, bilo da se radi 350 km fekalne, 350 km atmosferske kanalizacije ili o Severnoj obilaznici  u dužini od 22 km, koja značajno širi grad Kragujevac, kreće od imovinskih i geodetsih problema koji moraju da se reše.Zbog toga izražavam veliku zahvalnost Republičkom geodetskom zavodu, reformskoj instituiciji koja je napravila veliki pomak u vođenju podataka i olakšala nam budemo brži i bolji u pripremama.

Mi danas imamo novu viziju i novi katastar. On danas predstavlja instituciju koja vodi evidenciju o mogućoj izgradnji parcela a sa druge strane vodi računa i o vrednosti lokacija, a ne instuticiju koja je starim načinom rada samo evidentira vlasništvo. Zemljišne knjige zamenjuju se  katastrom nepokretnosti, a kroz digitalizaciju će još mnogo toga da se promeni, kazao je Borko Drašković, direktor Republičkog geodetskog zavoda. Uveren sam da će naša struka, koja je krenula da se razvija iz Kragujevca, danas nastaviti da se razvija iz ovog grada jer će Kragujevac, kazao je direktor Republičkog geodetskog zavoda, biti jedan od naša četiri centra iz koga će se vršiti distribucija svih drugih geoprostornih podataka.

Ova svečena akademija prevazišla je okvire jednog strukovnog udruženja, imajući u vidu broj učesnika u postojećim okolnostima i njihovu strukturu, rekao je predsednik Udruženja geodeta Centralne Srbije, Zoran Jovanović, posle svečanosti na kojoj su podeljena priznanja pojedincima, ustanovama i institucijama za dugodogodišnju uspešnu saradnju i doprinos unapređenju rada struke.

Svake godine uspevali smo da organizujemo sve svoje aktivnosti, druženja za članove i goste, više stručnih skupova na kojima su, pored geodeta učestvovali stručnjaci iz različitih oblasti: urbanisti, arhitekte, građevinci, arhitekte, mašici i svi ostali koji su vezani za korišćenje geoprostornih podataka. Ono što je najvažnije za privredu jedne zemlje i građane je pravna sigurnost vlasnika nepokretnosti. Kroz reformu i uvođenjem novih procesa rada u Republičkom geodetskom zavodu, dostigli smo nivo da možemo da budemo apsolutno efikasna, pouzdana i javna evidencija o nepokretnostima i garantujemo sigurnost i pouzdanost prava na nepokretnostima, građanima, pravnim licima i državi, kazao je Jovanović.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *