ĐURINA VODIČKA TURA

Kragujevac Srbija Turizam

Gradska turistička organizacija „Kragujevac“ organizovala je prošlog vikenda turističku vodičku turu koja je nazvana „Đura u Kragujevcu“. Posvećena je službovanju slikara i pesnika Đure Jakšića u Kragujevcu.

Učesnici vodičke ture prošli su pored mesta gde se nalazila gimnazija u Đurino vreme, a potom su došli do kuće u Karađorđevoj ulici, koja je podignuta na mestu nekadašnje kuće u kojoj je živeo znameniti slikar i pesnik.

Usledila je poseta Vinsko-rakijskom hubu i degustacija šumadijskog vina. Vodička tura prošla je pored „Šiškove kafane“ koja je nekada bila na mestu gde se nalazi prodavnica “Planeta”, kod “Pionira” i kafane „Kod jelena“ na čijem je mestu izgrađen Tržni centar “Šumadija”. U tim kafanama je Đura često sedeo sa prijateljima, čak i pisao pesme.

Kao što je i njega put iz Kragujevca vodio u levačko selo Sabantu, tako je i ova vodička tura krenuti tim putem. U krugu manastira “Lipar” nalazila se mala trošna zgrada škole u kojoj je Šura kao učitelj službovao. Ovde su nastale i njegove najlepše pesme “Na Liparu” i “Ponoć”.

Đura Jakšić, naš poznati slikar, pisac i pesnik na Liparu je boravio i radio 1866. i 1867. godine.

Sa Lipara, vodička tura , stigla je u seosko turističko domaćinstvo „Kočin konak“ u kome su turisti posluženi „Đurinim kolačem“, specijalno osmišljenim za ovu vodičku turu.


Etno domaćinstvo „Kočin konak“ u šumadijskom selu Gornja Sabanta, nadomak Kragujevca, specijalizovano je za izletnički turizam.
„Kočin konak“ nalazi se na nadmorskoj visini od 400 metara i sa ovog mesta vide se planinski venci najlepših planina Srbije.


U Kočinom konaku nalazi se i etno zbirka, sa predmetima koji su korišćeni u Šumadiji u prošlosti.

Domaćinstvo ima uslove za sportske i zabavne sadržaje namenjene deci,, a ima uslova da Kočin konak posete i osobe sa invaliditetom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *