ĐURIN SOKAK, MESTO UMETNOSTI, MUZIKE I MERAKA

Kragujevac Muzika Srbija Umetnost

U Đurinom sokaku, Ispred kuće Đure Jakšića u Kragujevcu, proteklog vikenda održan je „Đurin etno dan“.

„Đurin etno dan“ je okupio umetnike koji su Kragujevčanima predstavili najlepše eksponate duboreza, slikane svile, ručnog tkanja, veza, oslikanih medenjaka sa ruskim motivima kao i dvojezičkih antologija.

Kragujevčani su imali priliku da pogledaju unikatne predmete umetnika iz Kragujevca i drugih gradova Srbije i inostranstva.

Đurin etno dan je osmislila i orgnizovala Suzana Mladenović Gorjanac, vlasnica Tkačke radionice “Gorjanac” koja je nosilac projekta, a manifestacija je održana uz podršku Ministarstva telekomunikacija, trgovine i turizma, grada Kragujevca i Narodne biblioteke „Vuk Karadžić“.

Namera organizatora je da Đurin sokak postane mesto puno umetnosti, muzike i meraka poput Skadarlije u Beogradu.

Na Đurinom etno danu učestvovali su članovi Udruženja za negovanje tradicije”Izvor” iz Knjaževca, Dragica Šreder predstavnica KU Jugoslovena u Nemačkoj koja je predstavila dvojezične knjige, Jelena Ranković koja je prikazala umetnost kukičanja, Verica Rakita koja je predstavila umetnost duboreza, Vesna V. Maksimović koja je predstavila umetnost slikanja na svili, Olga Bogićević iz Udruženja sunarodnika i prijatelja Rusije”Svet” i vlasnica Etno stila Gorjanac, Suzana Mladenović Gorjanac koja je predstavila ručno tkane šalove i ogrtače od najtanjeg konca za vez.

Đurin etno dan u Kragujevcu pratili su zvuci frule Milinka Ivanovića i glumački prikaz Saše Pilipovića.

Bio je to drugi Đurin etno dan u Kragujevcu. Svi su izgledi da će u Đurinom sokaku ponovo biti boja, umetnosti, muzike i meraka, sve dok jednoga dana ova manifestacija ne postane tradicionalna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *