ĐURIN DRUGI ETNO DAN

Kragujevac Srbija Turizam Umetnost

Đurin drugi etno dan održaće se u subotu, 19.juna, ispred kuće Đure Jakšića u Kragujevcu.

Đurin sokak biće šarolik, pun unikatnih etno motiva na umetničkim radovima brojnih izlagača. Đurin etno dan je manifestacija koja okuplja umetnike koji se bave unikatnom izradom ručno tkanih predmeta, originalnih dela od slikane na svile, izradom ikonona, ručno vezenih haljina sa etno motivima, izradom medenjaka koji su prava umetnička dela…

Manifestacija Đurin etno dan deo je projekta koji je pomogao resor za kulturu Grada Kragujevca i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija za obnavljanje i negovanje starih zanata..


Deo etno postavke biće ručno tkanni ogrtači od najtanjeg konca za vez, koji su nastali u umetničkoj radionici Etno stil Gorjanac, delo vrednih ruku Suzane Mladenović Gorjanac koja i organizuje manifestaciju Đurin etno dan.

Na manifestaciji će učestvovati Vesna Maksimovic, koja će predstaviti svoja originalna dela, slikana na svili.

Gosti manifestacije Djurin etno dan ispred kuce Djure Jaksica biće Udruzenje “Izvor” iz Knjaževca, čije članice su izradile unikatne haljine u etno stilu.

Verica Rakita…Duborezac, ikonopisac, slikar. Dletima oblikuje drvo. Spojila je duborez i ikonopis i nastali su mnogobrojni radovi od kojih će neki biti deo postavke Đurinog etno dana.


Dragica Šreder, predsednica Udruženja Jugoslovena u Hildenu u Nemačkoj, autor bezbroj dvojezičnih zajedničkih antologija čija je životna posvećenost ocuvanju maternjeg jezika u Nemačkoj, promovisaće zbiku pesama “Hrišćanska duša”.

Članica Udruženja Rusa u Kragujevcu Olga Bogićević, na Đurin etno dan donosi medenjake sa ruskim motivima, koji su prava umetnička dela.

Ovo je samo deo postavke koju će Kragujevčani moći da vide u subotu, 19. juna, u sokaku ispred kuće našeg najvećeg romantičara, pisca, pesnika i slikara Šure Jakšića. Početak je u 11 sati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *