DRŽAVNI DATA CENTAR U KRAGUJEVCU ČUVAĆE PODATKE IZ CENTRALNOG REGISTRA OBAVEZNOG SOCIJALNOG OSIGURANJA

Kragujevac Srbija

Danas je potpisan sporazum kojim je definisano smeštanje opreme i podataka Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja u Državni data centar u Kragujevcu. Tom prilikom direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu,  dr Mihailo Jovanović i direktor Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja, Nebojša Tomić, obišli su prostorije data centra u kome će biti smešten informacioni sistem  CROSO, sa više od 6 miliona podataka osiguranih lica i osiguranika Republike Srbije, koji će se čuvati u skladu sa najvišim bezbednosnim i tehničkim standardima Državnog data centra u Kragujevcu.

„Još 2018. godine, kada je Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja smestio svoju opremu u Državni data centar u Beogradu, najavili smo da će završetkom izgradnje Državnog data centra u Kragujevcu ova institucija svo svoje poslovanje kompletno prebaciti i na sekundarnu lokaciju, kako bi omogućili neometano funkcionisanje svih usluga koje pružamo građanima, privredi i državi. Informacioni sistem Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja je jedan od ključnih za dalji razvoj elektronske uprave, funkcionisanje najvažnijih usluga eUprave kao što su eVrtić, eUpis, Moja srednja škola ili Jedinstvenog informacionog sistema prosvete i mnogih drugih sistema koja zahtevaju proveru podataka iz ovog registra. Do sada je više od 50 različitih institucija javne uprave smestilo svoje podatke i opremu u Državne data centre”, izjavio je direktor Kancelarije za IT i eUpravu dr Mihailo Jovanović.

On je dodao da je veoma bitno što se svi podaci iz različitih institucija javne uprave čuvaju centralizovano i što su međusobno povezani, zahvaljujući čemu je omogućena razmena podataka po službenoj dužnosti što doprinosi tome da građani više nisu kuriri javne uprave i više ne nose svoja dokumenta od šaltera do šaltera.

„Današnjim potpisivanjem aneksa Sporazuma o saradnji u pogledu smeštanja opreme Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja u Državnom data centru u Kragujevcu nastavlja se saradnja Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja i Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu započeta još 2018 godine. Za rad Centralnog registra je od velikog značaja postojanje Državnog data centra koji se nalazi na lokaciji dovoljno udaljenoj od Beograda da ispunjava sve standarde kao sekundarna lokacija jednog informacionog sistema. Postojanje sekudndarne lokacije na kojoj je smeštena sekundarna računarska oprema i sekundarna baza podataka državne institucije koja pre svega predstavnja elektronski servis građana i privrede je od izuzetnog značaja kako bi se obezbedilo neprekidno funkcionisanje informacionog sistema i kontinuitet rada u svim vanrednim situacijama što je i zakonska obaveza Centralnog registra“, rekao je Nebojša Tomić, direktor Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja.

Izvor: Kancelarija za IT i elektronsku upravu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *