DOŽIVETI STOTU

Kragujevac Srbija

Sto godina Milunke Stevanović iz Dobrače

Bogatstvo Milunke Stevanović ogleda se u brizi i pažnji njenih najbližih, sinova , snaja, unuka, praunuka i čukunukuna. Svi su se okupili u porodičnoj kući Stevanovića u Dobrači da proslave Milunkin stoti rođendan.

Rođendan danas slavi i Vuk, jedan od četvoro čukununučadi. Treba živeti lepo, ja sam živela teško za vreme rata, išlo se i golo i boso i gladno i žedno, namučili smo se, ali smo radili. Radili smo sve da sačuvamo kuću i porodicu. Sada imam sve ali se ostarilo, kaže slavljenica Milunka. Živelo se i lepo i loše, ali kad je porodica na okupu i kad su svi zdravi i ono koliko imate, to je najveće bogatstvo, ništa ti više i ne treba.

Milunka je rođena u obližnjem selu Rogojevac, bila je najstarija od šestoro dece njenih roditelja, a kad je imala devet meseci uzeli su je tetka i teča i doveli da živi u Dobraču. Tu se udala za mog oca izrodili su mene i brata, kaže Ljubiša stariji Milunkin sin. Svi smo radili zajedno, kućili se, mučili, ona ponajviše ali je uspela da sačuva kuću i porodicu. Ne znam da li ću doživeti majčine godine, ali borim se, kaže on i dodaje da je najveća sreća zdravlje najbližih. Najmlađi Milunkin potomak je desetogodišnji Strahinja Vasojević koji kaže da voli rođendanske proslave i raduje se stotom rođendanu svoje čukunbake. Voli da dođe u selo i da se igra. Sa čukunbakom slabo razgovara jer ona ne čuje baš najbolje ali se raduje torti i druženju sa braćom i sestrama u selu.

U ime grada Kragujevca, rođendan jednoj od nastarijih sugrađanki čestitao je i poželeo dobro zdravlje, slavljenici i njenoj porodici, Miroslav Petrašinović, predsednik Skupštine grada. Grad Kragujevac na ovaj način želi da pokaže pažnju jednoj od najstarijih sugrađanki u Kragujevcu, zahvalnost i poštovanje sugrađanima koji su stvarali ovu zemlju i društvo, da od najstarijih čujemo mudre savete za život i koji je to recept za dugovečnost. Veliko je zadovoljstvokada možete da vidite veliku i složnu porodicu na okupu, rekao je predsednik Petrašinović. Ovakvi događaji su lepša strana mog posla kada imate priliku da vidite i naučite iz bogatog iskustva o pravim životnim vrednostima.Za stoti rođendan slavljenica je dobila poklone od svojih najbližih a od Grada Kragujevca poredcveća i rođendanske torte, Milunka je dobila dukat s likom zaštitnika njene porodice, Svetog Đorđa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *