DOŽIVETI STOTU

Kragujevac Srbija

Stoti rođendan Manasije Milenković iz Gornje Sabante

Manasija Milenković iz sela Gornja Sabanta danas je napunila 100 godina. Goste je, vitalna Manasija, dočekala na kapiji. Za čitav jedan vek, u koji je stalo mnogo lepih ali teških dana, od grada Kragujevca dobila je cveće, tortu i zlatnik sa likom Svetog Đorđa, koji je uručio gradonačelnik Nikola Dašić.

Sto leta nije malo. Retki među nama imaju tu sreću i privilegiju da na rođendanskoj torti ugase 100 svećica, rekao je gradonačelnik Nikola Dašić, čestitajući rođendan. Uz želju da u krugu svoje porodice i prijatelja proživi još mnogo lepih trenutaka i da svaki novi dan donese radost u njen život, Dašić je poručio Manasiji da ne gleda u kalendar. Manasija je rođena 1. septembra 1921. godine u selu Velike Pčelice. Udajom za supruga Radomira došla je u Gornju Sabantu. Nije bilo lako rađati i čuvati decu, raditi u polju i oko stoke. Pamti samo lepe trenutke. Njeno najveće bogatstvo su dve ćerke i sin, troje unučadi i jedno praunuče. Zdravlje je uz redovnu terapiju dobro služi, izdao je samo sluh, kaže Manasija, koja u svojoj kući u Gornjoj Sabanti živi sama.

Posle smrti supruga, na naš poziv kratko je bila u Kragujevcu, kažu Manasijina deca, ali je vrlo brzo odlučila da se vrati u Gonju Sabantu. Navikla je na svoje dvorište. Iako je imala svaku pažnju, smetalo joj je, kaže, da u našim stanovima sedi po ceo dan i ne radi ništa. Jednostavno, ne drži je mesto. Na pitanje u čemu je tajna, deca kažu da Manasija deset godina ne pije kafu, već samo čaj od šipurka ili drenjina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *