DAN SEĆANJA NA ZAVRŠETAK DRUGOG SVETSKOG RATA

Kragujevac Srbija

Polaganjem venaca kraj spomenika Crvenoarmejcima obeležen Dan zvaničnog završetka Drugog svetskog rata

Na palubi američkog ratnog broda „Misuri“ u Tokijskom zalivu, 2. septembra 1945 godine, Japanci su potpisali bezuslovnu kapitulaciju i ovim činom je zvanično završen Drugi svetski rat, najtragičniji period u istoriji čovečanstva. U znak sećanja na ovaj događaj i zajedničku borbu srpskog i ruskog naroda koja je Kragujevčanima donela slobodu, kraj spomenika Crvenoarmejcima u Opornici, predstavnici grada Kragujevca, Ruskog doma, GO SUBNOR-a, udruženja srpsko-ruskog prijateljstva, boračkih i političkih organizacija položili su vence.

Bratska ljubav i sloga je naša dva naroda povezivala kroz istoriju u svim teškim vremenima, ali i u vremenima kada smo obnavljali naše zemlje, radili na zajedničkim projektima i učvršćivali prijateljstvo naših zemalja i gradova, kazao je predsednik Skupštine grada Kragujevca, Miroslav Petrašinović.

Ovde su 1944. godine stradali pripadnici naše herojske Crvene armije. Ti vojnici su i naši vojnici, a mi se s posebnim pijetetom ovde svake godine okupljamo i odajemo im poštu, jer su oslobađajući Evropu i našu zemlju položili najvrednije što čovek može da da za drugog čoveka – svoj život. Na nama, kao njihovim potomcima, zadatak je da negovanje kulture sećanja ostanenešto što ćemo raditi i narednih godina. Ne smemo da zaboravimo njihov herojski podvig i žrtvu, jer da njih nije bilo, poručio je Petrašinović, danas ne bismo živeli u slobodnom svetu i ne bismo imali slobodne i nezavisne zemlje.Inicijativu da se obeleži zvanični završetak Drugog svetskog rata i pošalje antifašistička i poruka mira potekla je od grada Smolenska sa kojim je grad Kragujevac sklopio Protokol o prijateljstvu 2009. godine.

U ime „Ruskog doma“, venac je položila Olesja Babenko, koja je kazala da su Srbi i Rusi uvek stajali rame uz rame i da se mora sačuvati uspomena na te heroje. O njihovim podvizima ne treba samo pričati našim potomcima, već
čuvati i održavati spomen obeležja, što je važno i za Rusiju i za Srbiju, poručila je Babenko

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *