DA SE LAKŠE DIŠE

Kragujevac

Grad Kragujevac je na konkursu SBB Fondacije „Da šume bude više, da se lakše diše“ dobio 830 sadnica stabala jasena, hrasta i divljeg kestena. U cilju sprečavanja negativnih efekata klimatskih promena i nestanka staništa ugroženih vrsta a posebno doprinosa čistijem vazduhu, u akciji pošumljavanja, danas je u naselju Beloševac posađeno 21 stablo jasena.

Zahvalni smo kompaniji SBB što se bavi unapređenjem i zaštitom životne sredine i što je Kragujevac jedan od gradova u Srbiji u kome se sprovodi akcija pošumljavanja, kazao je  član Gradskog veća za zaštitu i unapređenje životne sredine Stefan Nikezić, koji je prisustvovao sadnji drveća. Imajući u vidu da pored trotoara u ovom naselju nismo imali nijedno stablo, i da je u blizini i gradska toplana, sadnjom ćemo doprineti smanjenju zagađenja vazduha u ovom delu grada. On je najavio i sadnju drvoreda pored novih ulica u gradu, a kako bi stvarali nove parkove i zelene oaze u kojima će naši sugrađani i deca moći kvalitetno da provode svoje vreme, sledeće nedelje na jezeru Bubanj biće zasađeno još 20 stabala belog jasena, poručio je Nikezić.

SBB fondacija je u okviru akcije „Da šume bude više, da se lakše diše“ u Srbiji pripremila 13 000 stabala, koji će biti zasađeni u saradnji sa gradovima, opštinama, udruženjima i građanima. Ovo je poklon celoj Srbiji, jer je pored smanjenja stepena nelegalne seče drveća, bitno da povećavamo broj novog drveća koje donosi kiseonik i vezuje ugljen dioksid, kazala je Jovana Lukić, direktorka SBB fondacije. Ona je podsetila da je na nedavno održanoj svetskoj klimatskoj konferenciji u Glazgovu utvrđeno da se „Pariski sporazum“ iz 2015. godine ne ostvaruje i da udruženi moramo mnogo više da povedemo računa o životnoj sredini. Pošumljenost u Srbiji sada je 30 posto, a treba dostići evropski prosek od 40% u čemu, ovom akcijom SBB fondacija želi da pomogne. To je jedna od aktivnosti i nastavićemo dalje. Danas je to pošumljavanje, sutra će opet biti čišćenje, kazala je Lukić i poručila da je potrebno razvijati svest i edukovati ljude da malo više povedu računa o životnoj sredini, jer i ono malo što možemo da učinimo za nju, donosi veliku promenu za zve nas.

U okviru akcije pošumljavanja SBB fondacije, danas su u Spomen parku Šumarice, sa aktivistima Ekološkog istraživačkog društva „Mladen Karaman“ posađena i stabla hrasta i divljeg kestena.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *