BRONZA ZA SRBIJU NA ŠAHOVSKOJ OLIMPIJADI SLEPIH I SLABOVIDIH U GRČKOJ

Kragujevac Sport Srbija Svet

Srpska reprezentacija slepih i slabovidih na 16. Šahovskoj olimpijadi održanoj u Grčkoj krajem oktobra, osvojila je bronzanu medalju u konkurenciji 22 reprezentacije sveta. Član srpskog tima bio je i Kragujevčanin Mileta Bjelanović koji se u Kragujevac vratio sa bronzanim odličjem.

Za Miletu Bjelanovića i predsednika Saveza slepih Srbije Milana Stošića, član Gradskog veća za sport Predrag Stevović organizovao je prijem kojem su prisustvovale supruga Bjelanovića i Ana Radaković sekretar Okružne organizacije Saveza.

Grad Kragujevac ne samo ukazanom pažnjom i upriličenim prijemom u gradskoj kući uvek je spreman da podrži naročito kada su u pitanju rezultati velikih takmičenja kao što je Šahovska olimpijada čiji će domaćin 2025. godine biti Srbija. Možemo da budemo ponosni jer je Kragujevčanin i u ovoj nacionalnoj reprezentaciji koja je donela medalju, bio član, rekao je Stevović, član Gradskog veća, čestitao na ostvarenom uspehu Bjelanoviću i istakao da pored svega, grad mora da nađe način, iako do sada takva praksa nije postojala, zbog specifičnosti situacije, i nagradi slabovidog olimpijca.

Utisci se još uvek sležu, spremali smo se dugo. Olimpijski ciklus traje 4 godine i tokom čitavog perioda aktivno se pripremamo kroz turnire, učenje, sve smo podredili tome, kaže Bjelanović. Poslednje veliko takmičenje na kojem sam učestvovao bilo je evropsko prvenstvo pre tri godine i uvek budem blizu prva tri mesta. Ovoga puta smo osvojili isti broj poena kao i drugoplasirana Poljska ali smo po određenim kriterijumima osvojili bronzu. Ovakve sportske manifestacije znače mnogo i kao sportisti ali i kao osobi sa invaliditetom jer se u šahu uklanjaju sve barijere i jednaki smo sa igračima sa normalnim vidom, dodaje Bjelanović. Za dalje planove, Bjelanović kaže da je dodatno motivisan jer pre Olimpijade, sledeće godine čeka ga Svetski kup u Makedoniji.

Petočlani srpski tim koji su pored Bjelanovića činili Pavle Dimić, Damjan Jandrić, Stefan Janjić, Veso Avram osvojio je prvu medalju od samostalnosti Srbije sa šahovskih olimpijada slepih, a poslednju je osvojila reprezentacija Jugoslavije 1992. godine u Barseloni.

Ponosan sam na rezultat koji je naša šahovska reprezentacija osvojila na olimpijadi jer je afirmacija ne samo slabovide i slepe populacije, Saveza, grada već i čitave države. Učestvovanje Bjelanovića na olimpijadi predstavlja svojevrsnu kreativnu mogućnost slepih a šah je jedan od najboljih načina za integraciju i socijalizaciju slepih i slabovidih u širu društvenu sredinu, rekao je Milan Stošić, predsednika Saveza slepih Srbije.

Pored bronzane medalje, reprezentativci Srbije osvojili su i medalje po tablama i to Pavle Dimić zlato na prvoj tabli, Damjan Jandrić srebro na drugoj i Mile Bjelanović bronzu na četvrtoj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *