BOŽIĆ U KRAGUJEVCU

Kragujevac Srbija

Danas je Božić, dan kada se slavi rođenje Isusa Hrista.

Božić je najradosniji hrišćanski praznik, pravoslavni vernici ga slave 7. januara, a predstavlja dan mira, ljubavi i svetlosti. Praznik se slavi sa porodicom i prijateljima, a postoji stari običaj da se na ovaj dan pozdravlja rečima: “Mir Božiji, Hristos se rodi”, a odgovara se “Vaistinu se rodi”.

Običaj je da u goste prvo dolazi jedan posobna osoba koja se u tradiciji naziva položajnik. Prema verovanju, to je osoba koja vam prva ulazi u kuću, a veruje se da će vam ona donositi sreću cele godine. Ona prinosi darove badnjaku, a nju domaćini daruju poklonima.

Rano ujutru na Božić pravi se česnica, tradicionalni hleb u koji se stavlja parica za sreću i novac, dren ili deo badnjaka za zdravlje, a nekada su se stavljali kukuruz, pšenica i žito. Običaj je da se česnica deli svim ukućanima, a svako treba da pojede parče. Onaj koji pronađe paricu, veruje se da će posebno imati sreće.

Lomljenje božićne česnice u Kragujevcu ove godine, održano je u porti Stare crkve uz blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa šumadijskog gospodina Jovana. Zlatnik iz božićne česnice ove godine je izvukao je mladi radnik iz Kragujevca, Milan Simić, koji je rekao da je ovo za njega veliki božiji blagoslov, a s obzirom na to da prvi put učestvuje u javnom lomljenju česnice i velika radost.

Običaju lomljenja česnice prisustvovao veliki broj Kragujevčana, a česnicu i zlatnik darovala je pekara „Jevtić“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *