BDENJE U MUZEJU “21.OKT0BAR”

Kragujevac Srbija Svet

Svečanim uručenjem nagrada i diploma nagrađenim karikaturistima 21. Međunarodnog Salona antiratne karikature, kao i organizovanjem skupa posvećenog pedesetogodišnjici izdavanja poeme kao književnog dela u Muzeju „21. Oktobar“ održana je tradicionalna manifestacija Bdenje.

Bdenju su prisustvovali Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu, Boris Kovačević, pomoćnik gradonačelnika za međunarodnu saradnju, predstavnici ustanova kulture, gosti Spomen parka Kragujevački oktobar.

Predstavnici gradova pobratima, koji zbog epidemiološke situacije, nisu prisustvovali ovogodišnjoj manifestaciji, poslali su video poruke koje su emitovane uoči dodele nagrada Salona.

Pre 40. godina Kragujevac je pokrenuo Salon u nameri da univerzalne antiratne poruke izražene u umetničkoj formi podsete na stradanje u Šumaricama.

Ponosan sam večeras na grad Kragujevaci na to što sam deo ovog Salona.Na grad Kragujevac, zato što je umeo da sačuva uspomenu na nevine žrtve koje su pale ovde, i to sećanje pretoči u univerzalnu poruku za mir i međunarodno razumevanje i saradnju – kazao je Miodrag Stojilović, jedan od osnivača Salona antiratne karikature.

Stojilović je istakao da nije bilo lako održati kontinuitet ove manifestacije i da su izazovi bili veliki. Najpre 1993. godine kada zbog velike inflacije, grad nije bio u mogućnosti da obezbedi sredstva za nagrade, ali su uz podršku uspešnog kragujevačkog privrednika sredstva ipak obezbeđena i Salon održan, a potom 1999. godine kada je izvršeno NATO bombardovanje na našu zemlju, raspisan je konkurs bez nagrada, samo sa priznanjima. Odziv učesnika, te godine, premašio je sva očekivanja.

Četrdesetogodišnja misija Salona traje i opstaje, a Međunarodni Salon antiratne karikature istrajava zahvaljujući gradu Kragujevcu, međunarodnoj asocijaciji gradova vesnika mira i gradovima pobratimima, koji učestvuju u nagrađivanju.

Gran pri Salona osvojio je Božo Stefanović i Bosne i Hercegovine.

Zlatnu plaketu i prvu nagradu za antiratnu karikaturu žiri je dodelio Nikoli Konstadinoviću. Srebrna plaketa je pripala Pravitu Mongkolnokutu sa Tajlanda, a bronzana Marzeju Kamizahu iz Irana.e

U okviru manifestacije Bdenje, održano je i književno – poestsko veče posvećeno pedesetogodišnjici izdavanja poeme Velikog školskog časa i promociji poeme „Crni dan“ Duška Radovića koja se izvodi na  Velikom školskom času, ponovo, posle 50 godina.

O poemi Velikog školskog časa govorili su književnici, autori poema napisanih tokom 20. veka – Dragan Dragojlović, Miodrag Stojilović, Jovan Kale Gligorijević, dok su glumci Knjaževsko srpskog teatra čitali odlomke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *