AUDIO IZLOŽBA U MUZEJU “21.OKTOBAR”

Kragujevac Srbija

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković otvorila je u Spomen – muzeju „21. oktobar“ audio izložbu pod nazivom „Jasenovac: Logor smrti – zemlja živih“.

Jasenovac predstavlja ne samo tragičnu istorijsku činjenicu, već i simbol celokupnog stradanja srpskog naroda tokom Drugog svetskog rata.Ova izložba, koju je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja, svojim konceptom i porukama daje realan prikaz tragičnih istorijskih događaja i ujedno pokazuje u kom pravcu kultura sećanja Republike Srbije mora da se razvija, istakla je Maja Gojković.

Ona je ukazala na važnost podrške ovoj izložbi, filmu „Dara iz Jasenovca“ i drugim kulturnim sadžajima koji govore o monstruoznosti logora Jasenovac i drugih stratišta širom Nezavisne države Hrvatske. Srbija i Ministarstvo kulture neguju kulturu sećanja, odužuju se nevinim žrtvama i doprinose otkrivanju pune istine o najbolnijem mestu srpske istorije.

Ono što povezuje Kragujevac i Jasenovac to je veliko stradanje. Ove godine obeležavamo dva jako tužna jubileja, 80 godina od uspostavljanja sistema koncentracionog logora smrti u Jasenovcu i masovnog streljanja u Šumaricama, istakao je gradonačelnik Nikola Dašić. Danas je teško objasniti deci i mladima, a još teže mogu da pojme i osete, da je uopšte moguće takvo zlo. Kulturu sećanja negujemo ne da bismo nekoga mrzeli ili se svetili, već da se tako nešto nikada ne ponovi. Obaveza našeg grada, ali i države je da zbog generacija koje dolaze, kroz poruke mira, negujemo sećanje na sve žrtve u Jasenovcu, Šumaricama i sličnim stratištima, poručio je Dašić.

Izložba koja je premijerno u aprilu i maju prikazana u Beogradu, donosi osam zvučnih zapisa i radiofonskih priča o žrtvama logora Jasenovac. Postavka je interaktivna i pruža mogućnost posetiocima da kroz niz dramskih aktivnosti postanu učesnici i ko – kreatori priča.

Prema rečima Dejana Ristića v.d. direktora Muzeja žrtava genocida, Jasenovac je predstavljao jedan vulkan mržnje, netolerancije, svakovrsnog nasilja uperenog prema drugom, prema neželjenom, prema onom koji nije bio potreban na teritoriji genocida Nezavisne države Hrvatske. Ova audio izložba je interaktivna, vrlo lična i intimna, dramtična, bolna, edukativna i lekovita. Ona ostavlja snažan utisak do kraja života, bez namere da u nama izazove makar i nagoveštaj mržnje ili potrebe za osvetom. Naprotiv, ova izložba kod svakog od nas jača osećaj pijeteta, saosećanja sa nevinim žrtvama i jača kulturu sećanja. Ako je nešto simbol stradanja u Drugom svetskom ratu, istakao je Ristić, to su svakako Jasenovac i Šumarice. Zbog toga smo želeli da te dve tragedije spojimo, makar u ove dane obeležavanja 80 godina od osnivanja logora Jasenovac i masakra u Kragujevcu, ovde u Šumaricama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *