Mir Jam

ЧУМИЋ У СЕЋАЊИМА МИР-ЈАМ

Kragujevac Srbija Umetnost

У Чумићу, пред Балканске ратове као учитељица службовала је Ружа Јаковљевић. Ружа је једно од једанаесторо деце из три брака Јакова Јаковљевића једног од најбољих српских начелника у то време. Такође је старија полусестра Милице и Стевана Јаковљевића који су оставили дубоки траг у српској књижевности. Милица Јаковљевић као млада учитељица због катара у плућима морала је да одсуствује једну годину из службе из своје школе у Кривом Виру и долази старијој сестри у Чумић 1911. Будућа Мир-Јам о томе оставља запис:

После Божића одлазим с Ружом у њено село Чумић. Волим да упознам живот на селу, срце Шумадије, јер Чумић је велико напредно село, на путу Крагујевац – Аранђеловац. Ружа има диван колегијум. Управитељ је Живан Симић, сељачко дете родом из Шумадије, а жена му Дана,учитељица и школска другарица Руже. Ту је још једна девојка, учитељица, и сви четворо живе у слози.
Ружина кућица је покрај пута који се одваја од главног друма. Слатка кућица као у бајкама. Једна соба, кујна и сопче за оставу. Све је чисто, укосно намештено, пуно ручних радова. Сваке вечери, после школе идемо у посету: управитељу, госпођици Стевани или они дођу нама. Ја остајем код куће, спремам кафу, слатко, умесим нешто. Одмењујем Ружу у кујни, али она је велика чистуница, и недељом, иако је зима, изнесе све напоље, риба судове, прави звездице на теписима, у танкој хаљини и сва румена, лепих плавих очију, весела и пажљива према свима. Воле је сељаци, ђачки родитељи. Дана, њена колегиница, златна је. Знам је још из школе. То је мило створење, и лепа жена, висока, крупних црних очију, права Ужичанка, горштакиња.
Недељом правимо посете сеоским кућама. Сви су ради да учитељ дође у госте. Спремају нам послужење, часте нас и испраћају љубазно. Шумадијски сељак је гостољубив, отресит, помало лукав, воли да командира, али воли школу. Он се не задовољава само основном школом, него даје своју децу у гимназију. Ружини ђаци су већ гимназијалци. Међу њима су и два брата Михајло и Илија Живанчевић. Они нису богати, дају кондиције и издржавају се, али су скроз одлични ђаци.“

Мир Јам са братом и сестрама

Живан и Дана Симић ће бити учитељи у Чумићу до аустроугарског освајања Србије 1915. Они ће пред први светски рат у школи у Чумићу основати курс и испите за Школу за сеоске домаћице. У овом подухвату ће Протина школа бити једна од неколико пионира у Краљевини Србији. Браћа Михајло и Илија Живанчевић ће постати чувени београдски адвокати између два рата. А по завршетку Првог светског рата за Београд ће отићи Ружа, Милица и Стеван Јаковљевић. Ружа ће тамо постати наставница певања. Милица под псеудонимом Мир-Јам постаје српска новинарка и књижевница. Једна је од само три жене, међу сто најзначајнијих српских новинара у два и по века историје нашег новинарства. Њени романи ће између два рата бити веома популарни. Стеван је постао доктор биологије и професор Универзитета у Београду, био је српски и југословенски официр и академик. Писац је чувене Српске трилогије. Милица је током окупације одбила да добро плаћен посао ради у Недићевим окупационим новинама да не би окаљала свој и образ брата Стевана, тада мајора краљевске војске у заробљеништву. По повратку из заробљеништва Стеван је постао председник комисије за обнову Београдског универзитета, а октобра 1945 и његов ректор. На тој дужности је остао до 1950. Временом је на универзитет успео да врати већину предратних професора. Такође је изабран за народног посланика и члана Президијума Савезне народне скупштине. После рата се више није бавио научним радом.За разлику од њега, који је у својој каријери после рата наставио да напредује, његова старија сестра Милица по доласку комунистичких власти је одбачена и заборављена. Без обзира на високе функције, Стеван није успео много да јој помогне. И сам је морао да престане да помиње своју „Српску трилогију“. Милица је умрла од упале плућа 1952. у немаштини и самоћи. Вест о њеној смрти нису објавиле ни једне новине.

Пише Алекса Игњатовић

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *