ПСИХОЛОШКА ПОДРШКА ОСОБАМА СА АУТИЗМОМ У ВРЕМЕ КОРОНЕ

Kragujevac Zdravlje

Промоција програма “Активне заједнице – солидарни одговор на Ковид 19” који има за циљ пружање психолошке подршке особама са аутизмом и њиховим породицама у животу у изолацији време глобалне пандемије корона вируса, одржана је у крагујевачком Креативном парку.

Пројекат спроводи Удружење за помоћ особама са аутизмом Крагујевац уз финансијску подршку Траг фондације.

Председница Удружења за помоћ особама са аутизмом< Данијела Нешовић

Аутизам је стање, односно неуроразвојни поремећај који има свој специфични развојни ток и динамику која га разликује од класичних болести. Различитим квалитетним програмима рада може им се помоћи да развију своје социјалне и комуникационе вештине, постану самосталнији, воде испуњенији и продуктивнији живот и постану видљивији у заједници. Такође, да превазиђу проблеме самоизолације проузроковане глобалном пандемијом изазваном вирусом Ковид – 19.

У време епидемије Корона вируса особе са аутизмом и њихове породице суочавају се са многобројним проблемима током самоизолације.

Како би овој категорији становништва пружили психолошку подршку и подршку у очувању менталног здравља у условима ванредног стања, Удружење за помоћ особама са аутизмом уз подршку Траг фондације покренуло је пројекат “Активне заједнице – солидарни одговор на Ковид 19”.

Овај програм требло би да допринесе квалитетнијем животу особа са аутизмом и њиховим породицама у условима Пандемије. Планиране су активности пружања дневних услуга кроз подршку за самосталнији живот, саветодавно терапијске и социјално едукативне услуге. Програм ће утицати на смањење облика непожељног понашања особа са аутизмом, повећање степена њихове социјалне укључености и боље комуникације, а имаће утицај и на бољу организованост и растерећење породице које имају члана са роблемима из аутистичног спектра.

Удружење за помоћ особама са устизмом током целе године различитим програмима помаже особама са аутизмом да развију своје социјалне и комуникационе вештине, постану самосталнији, оде испуњенији и продуктивнији живот.

Промоција пројекта “Актив

не заједнице – солидарни одговор на Ковид 19” одржана је у Креативном парку уз поштовање мера заштите од ширења Корона вируса, где су психолози и терапеути са децом у природи организовали игре и спортске активности.

Предвиђено је да пројекат траје до октобра.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *