“ПЛАКАТ – ВИЗУЕЛНИ СКАНДАЛ, ОДЈЕК СТВАРНОСТИ И ГЛАСНИК ПРОПАГАНДЕ”

Kragujevac Srbija

У Музеју „21. октобар“ у Крагујевцу синоћ је отворена Документарна изложба пожаревачког Историјског архива. Изложбена поставка коју чине прогласи, наредбе, пропагандни материјал и обраћања српском народу од 1941. до 1945. године део је Збирке плаката Историјског архива Пожаревца.

У присуству представника града Крагујевца и Пожаревца изложбу је отворила је Славица Ђукић Дејановић, министарка у Влади РС задужена за демографију и популациону политику.

Када дође октобар, ми Крагујевчани увек имамо осећање бола и поноса. Сећања и порука да су свету доста једне Шумарице, увек је актуелна и увек ће ићи из Крагујевца. Ова изложба треба да нас подсети да је плакат уметничка визија, део естетике али и део чињенице и истине једног времена, због чега може користити као извесна архивска историјска грађа. Као пропагандни материјал који сугестијом може бити пласиран великом броју људи итекако може да мења емоције и понашање људи и утиче на колективна бића, казала је овом приликом Славица Ђукић Дејановић.

Можда нема плаката који нас тако дубоко могу потрести и подсетити на прошлост као изложени плакати који говоре да је пропаганда од 1941. до 1945. године изнедрила доста лажних порука, позивала на колаборацију, лагала о стању на фронту а њихова огромна вредност је, казала је Ђукић Дејановић покушај да сублимира вољу човека за слободом.

Од почетка Другог светског рата па до 1945. године изложени пропагандни постери и текстуални плакати у форми одлука, обраћања, упозорења, наредби којима је окупаторска власт српском становништву налагала понашање, налазили су се на излозима, зградама, продавницама и дистрибуирани у Пожаревцу током окупације.

О томе зашто је Други светски рат тема изложбе, Јасмина Николић, директорка Историјског архива Пожаревац је рекла да је Други светски рат време са изузетним набојем догађаја, континуираних бомбардовања, опште материјалне демографске и цивилизацијске деструкције, идеолошких манипулација, концентрационих логора, масовних стратишта, ноћних полицијских хајки, погрома над расама, диктатуре и терора све до апсурда ратног конфликта.

На изложби се налазе трагови овакве стварности а плакати су формати којима се искривљује свести јединствено информативно средство које је током другог светског рата требало да утре пут новог светског поретка. Аутори изложбе представљају плакат као самосталног учесника у сазнајном поступку схватања прошлости у функцији праворазредног историјског извора и вредног архивског експоната који ће бити интересантни широј публици.

Изложба „Плакат – визуелни скандал, одјек стварности и гласник пропаганде” премијерно је први пут приказана 2009. године у Пожаревцу, а касније и у више градова Србије. У 2020. када се обележава 75 година од победе над фашизмом крагујевачка јавност је може погледати у Музеју „21. октобар“ до 20. новембра уз поштовање епидемиолошких мера.

Инфо служба града Крагујевца

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *