ОБАВЕЗНЕ МЕРЕ ЗАШТИТЕ ЗА КРАГУЈЕВЧАНЕ

Kragujevac Zdravlje

Уредбом Владе Републике Србије, мере за сузбијање заразне болести COVID – 19 у Крагујевцу, које је предложио Институт за јавно здравље, од сутра постају обавеза, рекао је градоначелник Крагујевца Радомир Николић на данас одржаној заједничкој седници Кризног штаба и Штаба за ванредне ситуације. Мере заштите до сада су биле препорука, а од сутра постају обавеза.

То значи да је од сутра у Крагујевцу забрањено окупљање у затвореном и отвореном простору више од 5 особа, уколико није могуће обезбедити физичку дистанцу од два метра и одговарајуће мере личне заштите.У јавним парковима и игралиштима, као и током вежбања на отвореном простору дозвољено је окупљање до 5 лица, уз одговарајуће мере личне заштите. У свим затвореним просторима обавезно је ношење заштитне маске и поштовање физичке дистанце од 2 метра.

Забрањено је организовање свечаности, као и организовање спортских и других забавних манифестација. Ограничено је и радно време угоститељских објеката од 7,00 до 20,00 часова. Мере подразумевају и прилагођавање рада угоститељских објеката тако, да за једним столом не могу седети више од два лица, изузев ако су у питању родитељи и малолетна деца или лица која живе у заједничком домаћинству, уз обавезни размак од два метра између столова. 

Уредба подразумева и пуну примену свих превентивних мера у установама предшколског васпитања и образовања. У основним и средњим школама и високошколским установама одложити окупљања, а пријемне и друге испите организовати уз примену свих мера личне заштите, физичку дистанцу од два метра, обавезно ношење маске и/или визира и рукавица.

У јавном превозу обавезно је ношење заштитних маски, уз редовно проветравање и дезинфекцију возила. Уредбом се забрањује коришћење отворених и затворених базена, спа и велнес центара.

Обавезно је спровођење мера заштите у верским објектима и приликом вршења верских обреда. Спровођење мера заштите у козметичким, фризерским салонима, салонима лепоте, фитнес центрима и теретанама (маске и рукавице).

Честа дезинфекција свих јавних објеката, дезинфекција минимум једном дневно заједничких просторија у стамбеним зградама и што чешће прање улица и јавних површина уз употребу дезинфекционих средстава.

Према последњим подацима Института за јавно здравље Крагујевац од половине јуна до сада потврђено је 255 нових случајева, а од почетка пандемије, од марта укупно позитивно 323 Крагујевчана. Број инфицираних у току јучерашњег дана је 29, а тренутно се у изолацији налази 267 лица.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *