КРАГУЈЕВЧАНИ ПОБЕДНИЦИ ТАКМИЧЕЊА

Kragujevac Srbija

На недавно завршеном IoT Hakatonu, тродневном дигиталном такмичењу које је било посвећено решавању свакодневних проблема особа са инвалидитетом, прву награду освојио је тим „Хал“ из Крагујевца, другу ПаркингГо такође из Крагујевца а трећу тим Cickomat из Новог Сада.

Према оцени жирија, кога су чинили представници града Крагујевца, UNDP, Бизнис иновационог центра и Форума младих са инвалидитетом, ова три тима од укупно девет колико их је учествовало, имали су најбоље идеје а њихова дигитална решења примењива не само за унапређење положаја особа са инвалидитетом на територији града Крагујевца, већ и на ширу популацију.

Критеријуми којима се жири руководио приликом одабира били су степен инклузивности, корисничко искуство, одрживост, пословна вредност и анализа проблема.

Путем ZOOM платформе, учесници су током тродневног Хакатона сагледали најчешће проблеме особа са инвалидитетом, њихове потребе и могућности, а за такмичарске тимове организовано је предавање на тему израде ефикасне pitch презентације помоћу које су последњег дана представили своја решења.

Такмичарске тимове чинило је од три до пет чланова представника Универзитета, затим средњошколци, пословни хабови и новооснована предузећа заинтересована за апликације, дигитал и ИТ који имају искуства у финансијама, бизнису, маркетингу и пројект менаџменту. IoT Hakatonu прикључили су се и појединци који су својом експертизом желели да дају подршку тимовима у изради ИТ иновација и технолошких решења за лакши урбани приступ за особе са инвалидитетом

У оквиру пројекта “City Experiment Fund“ који партнерски спроводе градови Ниш и Крагујевац, а финансира UNDP, IoT Hakaton организовао је ИКТ кластер Централне Србије у сарадњи са Бизнис иновационим центром и Форумом младих особа са инвалидитетом уз подршку града Крагујевца.

Иначе у оквиру пројекта “City Experiment Fund“ урађено је истраживање потреба особа са инвалидитетом и идентификовани кључни проблеми и изазови са којима су сусрећу у свакодневном животу, а приводи се крају и израда интернет платформе за грађанску партиципацију. Циљ програма је укључивање особа са инвалидитетом и старијих у процесе планирања и доношења одлука али и одржива интеграција интернет интелигентних уређаја и технологија за унапређење приступа градским сервисима и управи особама са инвалидитетом и старијим лицима.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *