КОРОНА У УСТАНОВАМА СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ У КРАГУЈЕВЦУ

Kragujevac Srbija Zdravlje

У дану за нама, 3. јула до поноћи, тестирање је показало да је у Крагујевцу 48 пацијената позитивно на вирус Ковид 19, од укупно обрађена 234 узорка. Према подацима Института за јавно здравље у Аранђеловцу је још троје пацијената инфицирано короном, у Книћу четворо, у Тополи и Рачи по једна особа.

Министарство за рад, запошљавање и социјална питања потврдило је да је вирус короне ушао у крагујевачки Геронтолошки центар, Центар за породични смештај и усвојење у Крагујевцу и Завод за смештај одраслих лица ”Мале пчелице”. Корисници у установама социјалне заштите за које постоји процена да могу бити потенцијални преносиоци вируса смештени су у изолацију, док запослени у установама социјалне заштите, код којих постоји оваква опасност, не долазе на посао и налазе се у кућној изолацији, наводе у Министарству за рад, запошљавање и социјална питања.

Из Крагујевачког Клиничког центра тим лекара и медицинских сестара отпутовао је у Нови Пазар да помогне у лечењу особама оболелим од короне. Из Новог Пазара и Тутина, један број пацијената пребачен је на лечење у Крагујевац и тренутно је хоспитализовано укупно 57 пацијената, од којих је 6 на респиратору.

На почетку пандемије у Крагујевцу је 68 особа имало корону, а од 16. маја до сада тај број се нагло повећао на укупно 452 особе. У кућној изолацији у Шумадији је 725 лица, највише у Крагујевцу, 565.

У Крагујевцу је на снази ванредна ситуација, а прописане мере односе се на забрану окупљања више од пет особа и на отвореном и у затвореном простору, обавезну дистанцу од два метра, појачане мере хигијене у свим објектима и установама, ограничено радно време угоститељских објеката од 7 до 20 сати и обавезно ношење маски у затвореном простору и јавном превозу.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *