BORI SE SA ONIM ŠTO IMAŠ

Sport

EVROPSKI I SVETKI USPEH: LAZAR FILIPOVIĆ

Lazar Filipović, dvadesetosmogodišnji mladić iz Čačka koji ima samo 2,5 odsto vida na jednom oku, kroz redovno školovanje zavšio je osnovnu i srednju medicinsku školu u Čačku i Višu školu za fizioterapeute u Kragujevcu. Lazar je vrhunski sportista koji je već postigao najveće uspehe u Srbiji, ali i Evropi i svetu. Slabovid je od rođenja i nikada nije znao kako je to kada neko dobro vidi, nego se trudio da se bori onim čime raspolaže. Vredan i uporan postigao je mnogo. Kaže da je za pravilan razvoj osoba sa invaliditetom jako važno da se što ranije uključe u društvo kroz aktivnosti koje im različite vrste invaliditeta dozvoljavaju. Išao je u vrtić sa drugom decom, a u svet sporta ušao je jako rano. Kao sasvim malog dečaka otac, koji je inače sportista, naučio ga je da voli i vozi bicikl. U početku su to bili krugovi oko zgrade u kojoj stanuje, uz nebrojene padove i povrede, što nije predstavljalo problem. Posle pada Lazar ustane, obriše oguljena kolena i nastavi dalje. I tako svakog dana. Potom, kada je malo porastao otac ga je vodio svuda sa sobom i uključivao u takmičenja. Roditelji ga nikada nisu sputavali, nego ga podsticali i hrabrili.

Lazar kaže, to je prosto, ne treba deci braniti i govoriti da nešto ne mogu zato što imaju neki invaliditet, zato što recimo ne vide, nego ih treba hrabriti i podsticati da probaju. On kaže, treba se boriti sa onim što imaš i koliko imaš. I Lazar se bori. Svakodnevno preispituje sebe i svoje postupke. Svestan je svojih grešaka i trudi se da ih ne ponovi. Kaže da sve lepote koje je video i doživeo i koje vidi u svakom danu, više ceni i poštuje, zahvalan i na tom malom procentu vida.

Titulu evropskog prvaka u paratriatlonu poneo je 2011.godine. Godinu dana kasnije bio je drugi i na evropskom i na svetskom paratriatlonu, 2014. bio je treći na svetskom, a 2016. na evropskom paratriatlonu. Sa Goranom Nikolićem, Ginisovim maratoncem istrčao je 10 maratona za 10 dana od Kragujevca do Mostara. Pobednik je dva svetska kupa, jednom je zauzeo drugo, a jednom treće mesto. Na palestinskom maratonu održanom u Vitlejemu, Lazar je bio sedmi među 7000 takmičara bez invaliditeta. Rezultat bi bio daleko bolji, da nije bilo manjih pehova tokom same trke. Lazar je rođen u Čačku, ali živi i trenira u Kragujevcu i svakog vikenda biciklom odlazi kući. Tamo ga čekaju brat Luka i roditelji.

Za vreme korone Lazar nije sedeo besposlen. Nastavio je da trenira iza svoje zgrade u Čačku. Trčao je 480 krugova oko zgrade i istrčao polumaraton.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *