SOCIJALNO PREDUZEĆE “EGAL”

Humanitarne akcije i NVO

Udruženje roditelja dece koja imaju različite vrste invaliditeta “Egal” iz Kragujevca, pokrenulo je akciju prikupljanja sredstava za rad socijalnog preduzeća.

Foto Zoran Stamenković

Ideja je da zajedno pomognu porodicama koje imaju decu sa invaliditetom, da ih osnaže i podrže, a da deci omoguće kvalitetniji i samostalniji život, da kreativno i korisno provode vreme, da što više jednostavnih stvari nauče, da se druže i zabave.

Kada govore o deci, svi uglavnom misle da su to mala deca koja ne idu u vrtiće i školu, i koju čuvaju neko vreme, dok ne počne nastava. Ali, nije tako. Za ove majke čuvanje dece traje dok su žive. Retko koja od njih ima kome da odstavi dete sa invaliditetom i može da ide na posao. One ne mogu da rade, zato što deca sa invaliditetom nisu samostalna i stalno mora neko da ih čuva, a to uglavnom rade majke. U njihovim porodicama ne vlada blagostanje zato što u kući imaju jednu platu manje.

Deca čije roditelje okuplja Udruženje “Egal” su ustvari odrasli ljudi i imaju između 18 do 45 godina, ali ne mogu sami da brinu o sebi. Većina te dece ne prima novčanu nadoknadu za negu i pomoć drugog lica niti ima neka druga socijalna primanja. Na posao idu uglavnom očevi, ako i oni imaju neki posao, ali ta jedna plata koja je, kako sami kažu minimalna ili prosečna nije dovoljna ni za osnovne potrebe. Ove majke su odlučile da nešto preduzmu i same pomognu sebi i svojim porodicama da smanje siromaštvo i poprave situaciju. Dogovorile su se u udruženju da potraže ljude koji mogu da im pomognu da kupe šivaće mašine i platno, da u prostorijama udruženja organizuju obuku i nauče da šiju, a potom otvore internet prodavnicu u kojoj će prodavati svoje radove. One žele da rade kod kuće i da istovremeno budu sa decom, ili da rade u udruženju, na jedinom mestu gde mogu da borave zajedno sa decom, da rade i budu pored njih dok se deca zabavljaju, druže i uče da budu što samostalnija za život, a nekada im i pomognu kod najjednostavnijih i najlakših operacija.

Foto Zoran Stamenković

Korona je dodatno pogoršala tešku finansijsku situaciju. Zatvarala fabrike i preduzeća, a firme koje su uspele da opstanu, u vreme korone smanjivale su broj radnika, što je posebno ugrozilo porodice koje imaju decu sa invaliditetom, među kojima je i jedan broj članova Udruženja “Egal”. Da bi pomogli i porodicama i roditeljima koji su i inače u teškoj situacijji, a koji su u vreme korone ostajali bez posla i prihoda kao i mogućnosti da zarade novac, u udruženju “Egal” smatraju da je ideja o šivenju i prodaji jednostavnih tekstilnih proizvoda za kućnu upotrebu jako dobra i da će bar malo da promeni finansijsku situaciju u porodicama.

Foto Ivica Ćuković

Ideja se pokazala kao dobra i već je počela da daje rezultate. Sada je plan da se organizuje obuka za uključivanje još nekoliko mlađih žena sa decom koja imaju invaliditet, da se obuče da mogu da šiju i da se nabave mašine da taj posao mogu da rade i od kuće, dok čuvaju svoju decu, kaže predsednica udruženja, Biljana Radovanović.

Foto Zoran Stamenković

Prikupljanje donacija je već počelo i svaka pomoć je dobrodošla, a na svaki donirani dinar koje prikupi Udruženje “Egal”, Fondacija “Trag će donirati dva i dupliraće prikupljeni inos.. Do sada je obezbeđen deo novca za osnovne mašine, jedan deo materijala za šivenje i otvaranje internet prodavnice, ali je potrebno još nekoliko mašina i još platna da bi obuka mogla da počne. Oni koji su u mogućnosti mogu uplatiti novac na račun Udruženja “Egal” ili ubaciti u kutije koje se nalaze u Tržnom centru “Roda” i drugim trgovinama u Kragujevcu.

Foto Zoran Stamenković

U znak zahvalnosti donatorima, predstavnici udruženja će obezbediti zahvalnice i simbolične poklone iz posebne, male krojačke radionice.

Foto Zoran Stamenković

Članove udruženja možete da upoznate na web adresi http://egalkg.org.rs/ i facebook stranici https://www.facebook.com/UdruzenjeEgal, Možete svratiti do njihovog udruženja u Ulici Prvoslava Stojanovića 8 u Kragujevcu, a možete ih kontaktirati i telefonom 064 4033555.

Račun za donacije je 150-12088-55 (Direktna banka)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *